ГоловнаПолітика

Кулиняк: закон про мовну політику не загрожує українській мові

Міністр вважає, навколо цього питання зчинено зайвий ажіотаж.

Кулиняк: закон про мовну політику не загрожує українській мові

Міністр культури Михайло Кулиняк вважає, що закон про мовну політику не загрожує українській мові як державній.

Про це він сказав в інтерв'ю литовському виданню DELFI.

"Я хочу сказати єдине: в Україні була і є єдина державна мова - це українська мова", - заявив Кулиняк.

За його словами, закон про мовну політику більше спрямований на місця компактного проживання національних меншин, які матимуть право разом із державною мовою використовувати і свою регіональну мову.

"Скажімо, в Закарпатті, де багато угорців, зможуть угорці (використовувати), поляки, на сході, де багато росіян - російську мову", - додав міністр.

При цьому він вважає, що навколо цього питання зчинено зайвий ажіотаж.

"Тут ситуація десь мені нагадує ситуацію перед Євро (Чемпіонатом Європи з футболу 2012 року), коли було дуже багато галасу, а насправді було дуже мало підстав, тому що цей закон ніяк не витісняє українську мову як державну", - упевнений Кулиняк.

Він наголосив, що всі громадські організації разом із державними установами повинні докладати максимум зусиль для того, щоб передусім розвивалася українська мова.

"Це має бути в душі кожного, кожен повинен говорити українською мовою", - заявив Кулиняк.

Він упевнений, що українці повинні більше уваги приділяти українській мові, оскільки жодні закони не можуть змінити ситуацію ні фактично, ні юридично.

Нагадаємо, 3 липня Рада ухвалила закон про мовну політику, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання щонайменше 10% носіїв на території поширення цієї мови.

Опозиція вважає, що під час ухвалення закону було порушено встановлену регламентом процедуру голосування.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що під час ухвалення закону було порушено необхідні процедури, відтак він не має підстав для підписання закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram