ГоловнаПолітика

Єврокомісія усунулася від оцінки закону про мови

В організації посилаються на іншу комісію - Венеціанську.

Єврокомісія усунулася від оцінки закону про мови

У Європейській комісії поки не наважуються говорити, чи відповідає закон про мови Європейській хартії регіональних мов.

Про це йдеться в коментарі представника організації.

"Ми взяли до відома схвалення українським парламентом Закону "Про засади державної мовної політики України". Ні ЄС, ні Європейська комісія не може говорити про відповідність цього законопроекту Європейській хартії регіональних мов і мов меншин", - наголошено в повідомленні.

Водночас у Єврокомісії "позитивно відгукнулися про те, що стосовно проекту закону раніше провели консультації з Венеціанською комісією Ради Європи, яка дала важливі коментарі".

"Серед іншого, ВК закликала до "справедливого балансу між захистом прав меншин з одного боку і збереження державної мови як інструменту для інтеграції в суспільство з іншого". ВК також зазначила, що "в підсумку, це українські законодавці повинні ухвалювати рішення з такого важливого питання", - перерахували в Брюсселі рекомендації Венеціанської комісії.

В Єврокомісії вважають, що оцінка, яку дадуть закону після його затвердження Радою Європи і Венеціанською комісією, зможе "визначити відповідність закону стандартам Європейської хартії регіональних мов і мов меншин".

Говорячи щодо заяв про відставку з боку спікера та віце-спікера Верховної Ради Володимира Литвина і Миколи Томенка, ЄК зазначила про важливість того, щоб політичні зміни відбувалися відповідно до демократичних стандартів.

Нагадаємо, сьогодні Литвин написав заяву про відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram