ГоловнаЕкономікаДержава

Нардепи знову хочуть засекретити частину держзакупівель

Мова йде про сотні мільярдів гривень, про які ніхто не дізнається.

Нардепи знову хочуть засекретити частину держзакупівель
Фото: Макс Левин

Значна частина державних закупівель може вийти з-під дії тендерних процедур, якщо Верховна Рада ухвалить у другому читанні законопроект №9634 (запропонований Кабміном Миколи Азарова). В такому випадку публікувати інформацію про них не доведеться.

"Українські держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів. Йдеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 млрд гривень державних коштів, які не будуть фіксуватися навіть у "Віснику державних закупівель", - повідомила нардеп Леся Оробець за підсумками засідання погоджувальної ради парламенту.

"У разі отримання проектом сили закону ніхто і ніколи вже не дізнається ані про угоди, ані про їх обсяги, ані про кінцевих одержувачів наших з вами грошей", - заявила депутат, підкресливши, що обсяг коштів, які влада планує кинути в інформаційний вакуум, становить близько двох третин останнього українського бюджету.

Нагадаємо, що минулого року Верховна Рада вже зробила крок до засекречування державних закупівель. 17 травня 2011 року було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель", який звузив підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнив до неї доступ громадськості (законопроект №7532).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram