ГоловнаПолітика

Адвокат вважає, що призначена Тимошенко експертиза суперечить Конституції

Основний закон вимагає згоди людини на медичні досліди.

Адвокат вважає, що призначена Тимошенко експертиза суперечить Конституції
Фото: Макс Левин

Один з адвокатів екс-прем'єра Микола Сірий заявив, що призначення судово-медичної експертизи Юлії Тимошенко прямо порушує її конституційні права.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Згідно з 28-ю статтею Конституції, жодна людина без її добровільної згоди не може бути піддана медичним, науковим та іншим дослідам. Тут, коли була неможливість судового процесу, суд ухвалив рішення - на мою думку, незаконно - шукати вихід із цієї ситуації і призначив експертизу, яка прямо порушує конституційні права людини", - заявив Сірий.

При цьому адвокат не знає, чи відмовиться Тимошенко від участі в експертизі.

"Про це я не можу заявити, я не маю таких повноважень", - додав Сірий.

Нагадаємо, 25 червня Київський районний суд Харкова призначив проведення судово-медичної експертизи екс-прем'єра до 10 липня, задовольнивши клопотання прокуратури. На думку суду, від експертизи залежить, може Тимошенко брати участь у процесі чи розгляд справи відтермінують "у зв'язку з тривалою важкою хворобою".

Суд ухвалив провести експертизу шляхом медобстеження Тимошенко, а в разі відсутності такої можливості - на підставі наявної медичної документації.

Стаття 28 Конституції визначає, зокрема, що "жодна людина без її добровільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам", але медичних експертиз за рішенням суду Основний закон не забороняє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram