ГоловнаБлогиБлог Олени Єскіної

Вбити не можна розцілувати

Як за зрив кулуарного обговорення проекту генплану громадських діячів спочатку залякують фізичною розправою, а потім - розціловують…

27 червня, о 9.30, представники Всеукраїнського Київського Віче та небайдужі мешканці з усіх районів Києва зібралися біля входу до Головного управління архітектури Київської міської державної адміністрації для того, щоб потрапити на кулуарного обговорення історико - архітектурного опорного плану м. Києва як складової частини Генплану 2025.

Фото: Макс Левин

Напередодні поступила інформація, що без жодних оголошень, виключно в телефонному режимі, влада збирає представників підконтрольних Органів самоорганізації населення (ОСН) м. Києва для ухвалення зазначеного "шедевру", який кияни ніколи в очі не бачили та згідно якого планується забудова буферних зон Лаври та Софії, Володимирської гірки, Андріївського Узвозу, всіх центральних парків та історичної частини міста, яку ще не виключили з "центру" (як зробили з половиною вулиці Хрещатик).

Не встигли кияни розпочати пікетування, як дізналися, що проведення зазначеного «таємного» заходу щойно скасовано. До нас звернувся чоловік «серйозного вигляду», вдягнений в блискучий сріблястий костюм та порекомендував розійтися. Мене особисто, при свідках, він намагався залякати фізичним знищенням, про що негайно, в присутності міліції, було складено заяву про злочин (зареєстрована в районному відділенні на вул. Пушкінській за номером 19791, слідчий Лаврінчук В.Л.). Чоловіка, який погрожував, було оточено активістами та передано працівникам міліції для встановлення особи (в супроводі останніх він і пішов з місця подій).

Для того, щоб з’ясувати, що відбувається насправді: чи буде обговорення чи ні, обурені кияни стали викликати ініціатора заходу – пана Целовальника, який дуже швидко вийшов до мешканців міста. На жаль, його поясненню, що захід скасовано з причини відсутності у Києві головного доповідача (яка нібито знаходиться у Санкт-Петербурзі на форумі ЮНЕСКО), ніхто не повірив: адже анонс обговорення з’явився лише вчора, коли повним ходом відбувалося запрошення представників ОСНів та акредитація журналістів.

Не витримавши гострих запитань киян, Сергій Анатолійович повернувся на своє робоче місце, а мітинг продовжувався. Наступними, мешканці міста вимагали притягнути до відповідальності С. Броневицького, В. Присяжнюка, Т. Нечаєву, Вертипороха, А. Вавриша, М. Кучука, Коломиєця як чиновників, що діють всупереч інтересам територіальної громади міста Києва, норм чинного законодавства України, а також міжнародних угод, ратифікованих Верховною Радою України. Всі учасники зібрання виступили проти проекту нового генплану. Зокрема, головний архітектор м. Києва, у минулому, пан Жаріков, надав громаді фахове роз’яснення щодо небезпек вказаного документу та історії його створення.

Делегацію від Всеукраїнського Київського Віче у складі Ірини Олексієнко, Тетяни Шевчук, Анатолія Велимовського та мене, Олени Єскіної, було направлено до головного архітектора м. Києва С. Целовальника з метою предачі вимог київської громади. Спочатку розмова з Сергієм Анатолійовичем не склалася: він намагався нас звинуватити у тому, що ми «проплачені» певними політичними силами та проводимо «замовну» акцію, вимагаючи його звільнення. Але, в процесі спілкування, зрозумів, що перед ним кияни, які готові віддано захищати своє місто та висловив свою готовність сприяти київській громаді у задоволенні наступних вимог:

1. Розглянути вимоги Першого та Другого Всеукраїнського Київського Віче у частині, яка стосується компетенції Головного управління архітектури Київської міської державної адміністрації та прийняти відповідні рішення по кожному пункту.

2. Зупинити розгляд Генплану 2025 та його складової частини історико-архітектурного опорного плану районними у м. Києві державними адміністраціями та архітектурно-містобудівною радою ГУ містобудування та архітектури КМДА.

3. Провести аудит чинного Генплану 2020, а також інвентаризацію земель м. Києва і визначити в базі електронного земельного кадастру м. Києва категорії земель у відповідності ст. 19 Земельного кодексу України на виконання рішення Апеляційного Адміністративного суду м. Києва від 07.09.2011 по справі №2а-8698/10/2670 суду до прийняття рішення про розробку нового Генплану на період до 2040р.

4. Надати перелік та копії всіх судових рішень, що набрали законної сили про скасування землевідведень в м. Києві із зазначенням ділянок, які вже повернені до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

5. Припинити проведення кулуарних громадських слухань/обговорень нового генплану та зупинити підготовку проведення «першого референдуму киян»

6. Надати київській громаді весь необхідний матеріал для розгляду нового проекту генплану, налагодити комунікації з київською громадою та провести за ініціативою Всеукраїнського Київського Віче публічні громадські обговорення ситуації з генпланами (формат проведення визначають виключно кияни, для включення в робочу групу прохання звертатися на e-mail: [email protected])

7. В термін з 2 по 5 липня 2012р. провести зустріч з представниками робочої групи Всеукраїнського Київського Віче, на якій визначити формат та дату проведення публічного заходу щодо обговорення доцільності створення Генплану 2025.

Наприкінці нашої зустрічі пан Целовальник несподівано нас розцілував.

Що це означає, дізнаємось пізніше…

Але ми впевнені, рано чи пізно, кияни стануть повноправними господарями рідного міста! Коли це відбудеться, залежить виключно від кожного з нас – тому ласкаво просимо всіх бажаючих долучатися до Всеукраїнського Київського Віче, брати на себе певні обов’язки та спільно захищати наші права.

Олена Єскіна Олена Єскіна , Координатор громадянського руху "Кияни для киян" та член координаційної ради Всеукраїнскього "Київського Вече"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram