ГоловнаПолітика

Кличко відкинув Конституційну асамблею

Лідер партії "УДАР" зазначає, що Конституцію потрібно виконувати, а не виправляти.

Кличко відкинув Конституційну асамблею
Фото: http://kyiv.klichko.org

Партія "УДАР" не братиме участі в роботі Конституційної асамблеї.

Як повідомляє прес-служба партії, про це її лідер Віталій Кличко написав у своєму блозі.

Він зазначив, що "першочерговою проблемою сьогодні залишається нехтування Конституцією з боку влади, яка робить з Основного закону "фіктивний документ", не обов'язковий для виконання".

Кличко розкритикував рішення Конституційного Суду, який 2010 року, "по суті, передав усю владу в країні одній особі - Президентові, якого під час обрання ніхто не наділяв такими повноваженнями".

Політик зазначив, що КС "забув", що змінювати Конституцію має право лише Верховна Рада своєю конституційною більшістю і громадяни шляхом усеукраїнського референдуму.

"На папері держава гарантує права і свободи - жодне з них не можна скасувати. Насправді ж усе навпаки. Саме ця влада ухвалила таку пенсійну реформу, що багато українців тепер до пенсії просто не доживуть, ускладнила життя підприємцям, чорнобильцям, інвалідам, науковим працівникам. Більш ніж 30 млн громадян постраждали від таких "реформ". Дрібним і середнім підприємцям підвищують податки, своєму бізнесу створюють максимально сприятливі умови і безтендерний рай", - вважає Кличко.

На думку лідера "УДАРу", "право на працю, захист від незаконного звільнення, гідну заробітну плату закінчується там, де починається "право начальника". Тим часом у ВР уже готові ухвалити новий Трудовий кодекс, який зробить мільйони українців безправними найманцями".

Кличко констатував, що "все це - докази того, що Основний закон в Україні не діє".

"Проте замість того, щоб виправляти ситуацію і боротися з проблемами, влада просто заявляє - мовляв, Конституція погана, тому її потрібно змінити. І чомусь нікому в голову не приходить проста думка: "А може, варто просто почати цю Конституцію виконувати?" Адже вона не просто текст, надрукований на папері. Це - договір суспільства і влади, правила гри, яких повинні дотримуватися всі", - переконаний лідер "УДАРу".

Він вважає, що Конституційна асамблея не вирішить проблем суспільства, особливо, якщо вона із самого початку орієнтована передусім на те, щоб обслуговувати владу.

"Тому партія "УДАР" не братиме участі в роботі Конституційної асамблеї. Це - фарс, до якого ми не хочемо мати жодного стосунку. Упевнені, що говорити про перегляд Конституції може лише влада, яка має довіру людей. І вже точно не ті, хто постійно порушує закон", - пише Кличко в блозі.

"Справа керівництва країни - займатися соціальними та економічними проблемами. А якщо це не вдається, то дати можливість громадянам восени обрати таку владу, якої вони хочуть. А всі ці конституційні "покращення" - не що інше, як імітація бурхливої діяльності задля власних інтересів", - переконаний Кличко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram