ГоловнаПолітика

Тимошенко висловилася щодо Конституційної асамблеї

Екс-прем'єр вважає, що змінювати Конституцію взялися через страх.

Тимошенко висловилася щодо Конституційної асамблеї
Фото: Макс Левин

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко наголошує, що змінювати Конституцію можуть тільки народ і Верховна Рада.

Про це йдеться в листі Тимошенко, текст якого сьогодні оприлюднив народний депутат Сергій Власенко під час круглого столу щодо реформування Конституції.

За словами Ю. Тимошенко, практично кожна дія правлячої партії є антиконституційною. "Яку статтю Конституції не відкриєш, її щодня принижують ті, хто зобов'язаний за законом гарантувати її святість", - заявила екс-прем'єр.

Вона вважає, що проблема сьогодні не стільки в недосконалому змісті Конституції, а в тому, що Президент і представники правлячої партії її не читали і не збираються. "У сьогоднішнього режиму така потреба цілком відсутня. Але у влади є велике бажання зберегти себе надовго", - зазначила вона.

За словами Тимошенко, всі президенти України, крім Леоніда Кравчука, втрачаючи владу, намагалися внести зміни до Конституції неприродним шляхом - створенням конституційних комісій, асамблей тощо.

"Мета таких дій одна - зберегти себе у владі та владу для себе. Віктор Янукович не виняток. Йому важко зрозуміти, що Конституція України - це цінність, а не запобіжник від відповідальності в майбутньому за антиконституційні дії", - зазначила вона.

Тимошенко переконана, що саме "через страх і з міркувань забезпечення власної безпеки Янукович створив Конституційну асамблею для того, щоб диктатуру однієї людини зробити конституціалізованою".

Лідер "Батьківщини" наголосила, що демократичні сили не мають морального права брати участь у роботі асамблеї.

"Наше завдання - не дозволити Януковичу переписати Конституцію під себе. Ми не можемо легалізувати мафію через конституційний процес, ліквідувати нашу національну ідентичність і ліквідувати навіть натяки на демократію", - зазначила вона.

Тимошенко також сказала, що Конституцію не можна змінювати в незаконний спосіб. Вона переконана, що зміна Конституції повинна відбуватися шляхом проведення референдуму або ухвалення статтей згідно з порядком, чітко окресленим у самій Конституції.

"Тобто лише народ і Верховна Рада мають право змінювати Конституцію. Все інше - чергове шахрайство підконтрольних Президенту членів новоствореної асамблеї", - зазначила вона.

При цьому Юлія Володимирівна переконана, що нинішній склад Верховної Ради скомпрометовано законодавчим встановленням авторитарного правління і не має морального права торкатися Конституції.

"Саме тому такої особливої ваги набувають такі парламентські вибори в Україні. Тому що за рахунок махінацій у мажоритарних округах диктатор у новому парламенті може отримати право остаточно спотворити українську Конституцію. Народу України, громадянському суспільству, політикам потрібно зробити все можливе, щоб на парламентських виборах ідеологів диктатури остаточно відправили в минуле, щоб вони не торкалися святая святих - української Конституції", - заявила Юлія Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram