ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні відзначають День скорботи і пам'яті жертв війни

22 червня 1941 року гітлерівська Німеччина напала на СРСР.

В Україні відзначають День скорботи і пам'яті жертв війни
Фото: siver-info.com

Сьогодні, 22 червня - День скорботи і пам'яті жертв війни в Україні. Цей день засновано для вшанування пам'яті про початок Великої Вітчизняної війни, що забрала десятки мільйонів людських життів.

Скорботний список населених пунктів України, стертих з лиця землі гітлерівцями, містить понад 250 сіл. Жертвами окупантів ставали не тільки особи, причетні до руху Опору, а й ті, хто не становив жодної потенційної загрози режиму: діти, жінки, старі, хворі.

Ми згадуємо минуле, але думаємо про сьогодення і завтрашній день. Пам\'ять про війну та її жертви не розділяє, а об\'єднує наше суспільство

— Віктор Янукович, Президент України

Справжніми конвеєрами смерті стали робітничі, трудові табори, гетто і табори для військовополонених, яких в Україні налічували близько 230.

Жахливою трагедією мільйонів жителів України стала їхня примусова депортація. Усього з України в Німеччину й інші країни загарбники вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян.

Під час війни загинув кожен п'ятий українець. Але це аж ніяк не остаточні дані. Над їх уточненням у міру надходження нових матеріалів ще довго працюватимуть учені, громадські організації, військкомати, всі ті, хто цінує пам'ять про кожну людину, яку забрала від нас війна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram