ГоловнаСвіт

На Мальдівах опозицію звинуватили в чаклунстві

Розгін демонстрації супроводжувався заворушеннями та затриманнями.

На Мальдівах опозицію звинуватили в чаклунстві
Митинг мальдивской оппозиции
Фото: Lenta.ru

Влада Мальдівської республіки 30 травня почала розслідування за фактом використання злих духів і проклятої курки проти місцевого уряду і поліції відповідно.

За його словами, 30 травня поліція розігнала акцію протесту опозиційної Мальдівської демократичної партії (МДП), активістів якої підозрюють у використанні чорної магії. Приводом для таких дій став інцидент, що стався в минулу п'ятницю. Тоді один з учасників мітингу кинув у співробітників місцевого аналога ОМОНу прокляту курку.

"Згідно з останнім рішенням суду, ми повинні припиняти заходи МДП, під час яких проводяться чаклунські ритуали лівої руки", - пояснив Ханіф позицію влади.

Під час розгону опозиціонерів у них не знайшли підозрілих тварин, які зазвичай використовуються для магічних практик. Тим не менш, поліцейські виявили кілька сувоїв з віршами, які імовірно використовувалися для виклику духів.

Розгін демонстрації супроводжувався заворушеннями та затриманнями. Усього за ґрати потрапили 56 активістів опозиційної партії.

Чаклунство і викликання духів широко використовується мешканцями Мальдівських островів для вирішення своїх життєвих проблем. Зокрема, мешканці островів нерідко проклинають своїх недоброзичливців, використовуючи для цього зачаровану дрібну живність - мертвих тварин і птахів.

У місцевому кримінальному кодексі відсутнє покарання за такі діяння, однак паралельно, діючі закони шаріату передбачають ув'язнення виявленого чаклуна або відьми терміном до півроку.

Місцеві ісламісти вважають, що мальдівські закони щодо людей, які практикують чорну магію, занадто ліберальні, і пропонують відрубувати чаклунам голови, як це роблять, наприклад, у Саудівській Аравії.

Лідер Мальдівської демократичної партії екс-президент Мохамед Нашид наразі ніяк не прокоментував звинувачення на адресу своїх прихильників. У лютому 2012 року він позбувся посади президента внаслідок безкровного перевороту. Відтоді на островах триває протистояння прихильників Нашида та нової влади, яка прийшла йому на зміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram