ГоловнаЕкономікаФінанси

єОселя: майже 9000 українців взяли кредити на суму 13,6 млрд грн, щоб купити житло

60% кредитів взяли військовослужбовці та силовики. Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці Київської обаласті. 

єОселя: майже 9000 українців взяли кредити на суму 13,6 млрд грн, щоб купити житло
Фото: Pixabay

За програмою єОселя 8 817 українців взяли кредити на придбання житла на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% виданих кредитів – на житло першого продажу. 

Про це повідомили у Мінекономіки. 

"Від початку дії програми єОселя кредити на придбання житла взяли вже 8 817 родин на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% з виданих кредитів - на придбання житла так званого першого продажу - готового або в такого, що будується. 60% кредитів взяли військовослужбовці та силовики, 11% - педагоги та науковці, 9% - медики. Нагадаю, що представники цих професій можуть взяти кредит на придбання квартири або приватного будинку під 3%", – повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Вона додала, що інші категорії громадян, які не мають житла або потребують покращення житлових умов, можуть отримати кредит за програмою під 7%. На сьогодні такий кредит взяли вже майже 1 800 родин.

У міністерстві зазначили, що минулого тижня українці отримали за програмою єОселя 212 кредитів на 334 млн грн, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 103 військовослужбовці та силовики, 20 педагогів, 14 медиків та 10 науковців;
  • кредити під 7% отримали 50 українців без власного житла, 6 ВПО та 9 ветеранів.
  • Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (168 кредитів) та у забудовника (33). Також 11 українців взяли кредити на купівлю квартири в будинку, який зводиться.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області - 59;
  • міста Києва - 32;
  • Львівської області - 18;
  • Волинської, Полтавської, Івано-Франківської областей - по 11.

У міністерстві нагадують, що скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших категорій - учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян - ставка іпотеки становить 7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram