ГоловнаЕкономікаДержава

Роман Костенко: "Потрібно вивчати всі контракти. Це шалені гроші. І наша репутація перед партнерами має бути бездоганною"

Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки вчора заслухав керівництво Міноборони, НАБУ, СБУ та ДБР щодо держзакупівель харчів для армії після скандальної публікації про завищені ціни. Народним депутатам показали контракти та пояснили принципи ціноутворення. 

«Щоб не робити голослівних заяв, у тому числі політичних, у всьому цьому мають розібратися НАБУ та ДБР, а також СБУ. Ці відомства вже це роблять, – говорить в інтерв’ю LB.ua секретар комітету Роман Костенко. – Потрібно вивчати всі контракти. Це шалені гроші. Наша репутація перед західними партнерами має бути бездоганною».

Фото: надано Романом Костенком

23 січня відбулося засідання Комітету з нацбезпеки за участю керівництва Міноборони, СБУ та ДБР щодо скандального матеріалу про можливі зловживання під час закупівель харчових продуктів для військових. Які пояснення ви почули від міністра оборони Олексія Резнікова?

Так, на засіданні були керівники Міноборони, ЗСУ, НАБУ, СБУ та ДБР. Міністр Резніков показував нам контракти. Мова саме про контракт, про який йшлося у статті («Дзеркала тижня». – LB.ua). Ми звіряли ціни, вивчали ці документи.

Які ваші попередні висновки? Враховуючи те, що ви побачили, чи є справді підґрунтя говорити про завищені ціни на харчі? Зрозуміло, що члени комітету – це не слідчі органи, не суд, але чи побачили ви зловживання?

Нам наразі представили контракти. І все. Дійсно, ми не суд. Але ми заслухали представників усіх правоохоронних органів. Як ми знаємо, вже розпочато деякі кримінальні провадження.

Мова лише про НАБУ, яке перевіряє ці закупівлі на понад 13 мільярдів гривень? Попередньо справу кваліфікують як привласнення, розтрату майна або зловживання службовим становищем? Цікаво, що відкрито її ще до публікації у ЗМІ. 

Так. НАБУ заявило, що вже веде кримінальну справу за заявами, які були раніше. Усе інше, що стосується саме цих контрактів, то ми дивилися ціни. Ті самі яйця, які всі обговорюють. Так, дійсно, в контракті ціна на яйця була зазначена за кілограм. Я не даю цьому оцінку. Однак можу це підтвердити. Міністр оборони ще раз зазначив, що це є технічною помилкою. 

Хоча в попередніх контрактах ціна на яйця завжди була поштучно? 

Я не бачив попередніх контрактів. Але нам пояснили, як складається ціна на продукти, як закладається доставка від Львова до Бахмута. Щоб не робити голослівних заяв, у тому числі політичних, у всьому цьому мають розібратися НАБУ та ДБР, а також СБУ. Ці відомства вже розбираються в цьому. Врешті, саме вони мають сказати, чи є тут склад злочину, чи є зловживання.

Наш комітет наголосив, що під час воєнного стану значна частка контролю за закупівлями була віддана виконавчій владі. Була відповідна постанова Кабміну. Тому ми будемо наполягати на її перегляді. З цією метою наразі ініціюється підготовка та прийняття проєкту закону, щоб ці закупівлі якимось чином, хоча б для контролю за цінами, зробити публічними. Вони мають бути у відкритому доступі.

Інформація про закупівлі в армії, вочевидь, не має бути доступною ворогу. Тоді який механізм можуть запропонувати депутати, щоб забезпечити публічний контроль? 

Якраз над цим ми вже почали працювати. Є також напрацювання в антикорупційному комітеті. Ми також будемо дивитися і пропонувати, як розв'язати це питання. Лунали різні пропозиції та варіанти. Наприклад, щоб відкрити ціни, за якими Міноборони провело торги, закупило продукцію. Аби ціни не були таємними. Тобто тут не буде вказуватися кількість. Наприклад, мільйон тих самих яєць, мільйон тонн картоплі. Просто конкретно вказується ціна. Іншими словами: Міноборони закупило яйця по 8 грн за штуку. Усі подивилися, усі задоволені. Скільки штук закупили – це вже питання, звичайно, національної безпеки. Ми вже яйця з вами відносимо до питань нацбезпеки (сміється). Але ця інформація щодо кількості має залишатися закритою. 

Чи озвучували представники НАБУ прогнози, конкретні дати, коли ми можемо отримати результати слідства?

СБУ також веде розслідування. Ні НАБУ, ні СБУ не озвучували дати. Кажуть, що проводять ряд експертиз. Усе залежить від цих експертиз. Але вони тримають справи під прицілом. Усе бачать і розслідують. Ми також не можемо ставити якісь дати їм, щоб це не було тиском на слідство тощо. Члени комітету заслухали їх, багато розповідати вони не можуть, оскільки це таємниця слідства. Тому будемо чекати.

Фото: Сумська ОВА

Ці органи ведуть наразі справи виключно щодо закупівлі продуктів для військових? Чи є інші епізоди, щодо інших категорій товарів чи послуг?

У них завжди багато різних справ. Але тут ми говорили виключно про кейс з харчами. Вони говорили, що от стосовно цього кейсу мають запитання. 

А запитання саме до кого? До ТОВ «Актив компані», яку в статті назвали «прокладкою» зі статутним капіталом у розмірі 1000 грн? Однак у цій компанії це назвали недостовірною інформацією, яка направлена на дискредитацію ТОВ «Актив компані» та Міноборони? На засіданні ви порушували питання щодо цього ТОВ? Можливо, Міноборони пояснювало деталі?

Я не можу озвучувати всю інформацію, оскільки вона є закритою. Якщо я скажу «так» чи «ні», це може бути використано для розголосу таємної інформації.

Фото: надано Романом Костенком

Але про деталі та конкретику ви все ж питали на комітеті?

Настільки, щоб бути впевненими, що ведеться розслідування. 

Так, воно ведеться. І СБУ, і НАБУ проводять розслідування в цьому напрямку. 

Міністерство оборони звинуватило журналістів у відвертих маніпуляціях, які до того ж сталися під час наради в Рамштайні. Олексій Резніков також жорстко заявив, що інформація у статті не відповідає дійсності. І все ж НАБУ повідомило, що таки веде розслідування.  

Це реакція на конкретне розслідування журналістів, де була інформація про ймовірне перевищення повноважень або вчинення кримінальних злочинів посадовими особами Міноборони. Тому потрібна перевірка. Ми подивилися контракти, побачили ціни. Однак члени комітету не можуть робити висновки. Це будуть робити компетентні органи. Робити якусь політичну заяву, що це наїзд на Міноборони, ми теж не будемо.

Зрозумійте, що таке кримінальна справа в НАБУ? Насправді будь-хто може написати якусь підозру – і відкривається кримінальне провадження. Вони мають так реагувати завжди. Тому за фактом вона відкрита, ведуться перевірки, є цей злочин чи ні. Якщо він буде встановлений, то будуть далі передавати справу в суд. Зазначу тут одразу, що випадок дуже ганебний. З погляду нашої репутації. Якщо партнери побачать, що в нас таке дійсно відбувається, то буде складніше з взаємодіяти та отримувати постачання зброї.

Фото: Міноборони

За вашою оцінкою, стаття могла вплинути на рішення наших партнерів щодо допомоги Україні? Це могла бути диверсія?

Я не можу робити висновок: була це диверсія чи ні. Є СБУ. Вони будуть розбиратися з цієї справою. Це не є переслідуванням журналістів. Але треба розслідувати не тільки факт написання статті, що там було, а й розповсюдження цієї інформації.

Вважаю, це однозначно буде. А чи зашкодило це нам? Звісно, зашкодило. Беремо зараз нейтральну позицію. Усі розуміємо, що можливість злочину треба розслідувати. Якщо це є, то про це треба говорити. Не дивлячись, хто до цього призвів: Міноборони чи автор цієї статті. Дійсно, пропагандисти вже використовують і будуть далі використовувати цю інформацію у своїх цілях. Це вже факт. Я не захищаю жодну сторону. Утім усі бачать, як Росія це використовує. 

Ваша колега, представниця фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла за результатами засідання повідомила, що комітет посилює заходи парламентського контролю щодо інших напрямів оборонних закупівель. «Ми будемо розбирати найближчим часом озброєння, боєприпаси, речове забезпечення, паливно-мастильні матеріали тощо», – написала вона. Тобто вже є питання до закупівель не лише харчів?


Це особиста думка пані Мар’яни. Ніхто в комітеті конкретно про це не говорив. Наразі ми надаємо пропозиції, як посилити парламентський контроль. Але ще немає остаточної моделі, яку ми відразу взяли б за основу. Зараз ми це вирішуємо і найближчим часом впровадимо її.

Фото: facebook/ Комітет ВР з питань нацбезпеки

На початку воєнного стану ми віддали свої повноваження контролю над закупівлями Кабміну, аби сам процес був швидшим. Тепер же бачимо, що треба повертати контроль комітету. Однак у розумних межах, щоб не гальмувати постачання зброї.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, який також є членом вашого комітету, заявив, що буде наполягати на поверненні процедури парламентського контролю. Ви говорите про «розумні межі». Яка, врешті, це може бути процедура? 

Раніше ніяке озброєння не могли закупити, якщо комітет цього не погодив. У законі про оборонні закупівлі є посилання, що на особливий період ВС Кабмін визначає порядок закупівель. Вони визначили це так, що їх ніхто не контролює. Зрозуміло, рішення приймалося, коли почалася повномасштабна війна – треба було швидко приймати рішення, незрозуміло було, як будуть засідати депутати. Усе швидко шукалося, купувалося. Знаходили все, що могли, за будь-яку ціну. Зараз час уже минув. Наші сили оборони стримують противника. Потрібно вивчати всі контракти. Це шалені гроші. І наша репутація перед західними партнерами має бути бездоганною. Тому ми будемо або змінювати закон, або робити це в інший спосіб. Щоб комітет повернувся до контролю над процесом. Можливо, не тією мірою, як це було до ВС, коли ми вивчали кожне найменування окремо та детально. Однак з можливістю комітету подивитися суми. 

За вашими особистими відчуттями, враховуючи побачене в контрактах, чи є справді зловживання та предмет розслідування завищених цін на харчових продуктах для армії? 

(Після паузи). Складне питання.

Ви так важко при цьому видихнули.

Так. Я все ж віддав би це питання органам. Такі питання під час війни дуже складні. Це дуже б’є по нас. На 100% щодо зловживань у мене впевненості немає. На 100%, повторюю. Але те, що є проблеми, я їх бачу. І їх треба вирішувати.

Ваш колега, депутат «Батьківщини» Вадим Івченко написав, що за результатами засідання комітету питання про відставку міністра Резнікова не буде порушуватися, його знято. Це питання реально знято наразі?

Питання відставки міністра Резнікова і не порушували на комітеті.

Фото: Міноборони

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram