ГоловнаЕкономікаДержава

Нідерланди допускають запуск газового родовища Гронінген, – Bloomberg

Воно може замінити російський газ у Євросоюзі.

Нідерланди допускають запуск газового родовища Гронінген, – Bloomberg
Фото: bloomberg.com

Родовище Гронінген наразі у процесі закриття через сотні землетрусів, до яких призвела його розробка, проте у разі настання критичної ситуації Нідерланди допускають його перезапуск.

Про це пише Bloomberg.

Поки що Нідерланди відкидають заклики наростити викачування газу, навіть коли Європа готується до чи не найсуворішої зими з часів Другої світової війни.

З 1963 року Гронінген є основою європейського газопостачання. Попри десятки років видобування, там досі є близько 450 млрд кубів газу в резерві на суму близько 1 трильйона доларів. За даними компанії Shell Plc, що бере участь в експлуатації родовища, можливо видобувати ще на 50 млрд кубів газу на рік більше, ніж зараз. Причому додаткові обсяги газу можна отримати майже одразу після запуску.

 

Перші невеликі поштовхи в Гронінгені були зафіксовані в 1986 році, і відтоді їх було сотні. Хоча більшість з них неможливо виявити за допомогою приладів, у 2012 році в регіоні стався землетрус магнітудою 3,6 бала, що призвело до тисяч позовів про відшкодування майнової шкоди.

За даними Гронінгенського інституту гірничодобувної промисловості, з приблизно 327 000 будинків у регіоні щонайменше 127 000 зазнали певних пошкоджень. Понад 3300 будівель були знесені в цьому районі з 2012 року, оскільки землетруси зробили їх небезпечними, повідомляє голландська телерадіокомпанія NOS.

Міністр гірничодобувної промисловості Нідерландів Ганс Вілбріф каже, що продовжувати видобуток небезпечно, але країна не може ігнорувати страждання в інших країнах Європи. Нестача газу "може змусити нас прийняти це рішення", – каже він. Зокрема, якщо лікарні, школи та будинки не зможуть належно опалюватися.

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон нещодавно заявив, що Нідерланди повинні переглянути своє рішення щодо Гронінгена, і на Вілбріфа тиснули колеги з інших країн ЄС. Проте країна поки що дотримується свого плану.

Прем’єр-міністр Марк Рютте не виключає використання Гронінгена для посилення поставок, але "тільки в крайньому випадку, якщо все піде не так", і наразі ситуація не настільки критична.

Замість того щоб збільшувати видобуток газу, Нідерланди зняли обмеження на генерацію вугільних електростанцій, а також подвоїли імпортні потужності для скрапленого природного газу та забезпечують заповнення газових сховищ на 80% до початку зими.

Ситуація цієї зими може бути "досить стабільною", каже Вілбріф. Та міністр більше стурбований тим, що буде після неї: "Якщо ви повністю вичерпаєте ці запаси через холодну зиму, як ви збираєтесь їх знову наповнювати?".

Багато мешканців Гронінгена готуються до того, що уряд скасує своє рішення і зрештою збільшить видобуток, оскільки тиск зростає.

Раніше повідомлялося про те, що Європа готова пережити зиму без російського газу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram