ГоловнаЕкономікаДержава

Мито за автівки повертається. Зеленський підписав закон

Пільгові умови розмитнення авто з-за кордону від 1 липня не діятимуть.

Мито за автівки повертається. Зеленський підписав закон
Фото: autoua.net

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7418, за яким мита та ПДВ на імпортні товари, в тому числі автомобілі, повертаються. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк, який є заступником голови податкового комітету ВРУ.

Законопроєктом відновлюються умови оподаткування, скасовані у березні:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами

Так, протягом періоду від березня до червня до України завезли 211 000 автомобілів, фіксували і непоодинокі випадки ввезення автівок преміум-класу. Внаслідок цього державний бюджет недоотримав 23,5 млрд грн.

Саме з огляду на необхідність наповнення держбюджету та усунення надмірної конкуренції з продукцією, виробленими всередині країни, імпортні товари тепер знову оподатковуватимуть.

Водночас, законопроєкт звільняє від пенсійного збору при купівлі електрокарів. Документ набирає чинності з 1 липня.

Нагадаємо, до такого радикального кроку, як скасування мита на деякі товари імпорту, в Україні пішли на початку війни через необхідність забезпечення найнеобхіднішими товарами та продуктами харчування. Щодо автівок, то їх розмитнювати безкоштовно вирішили з огляду на потреби фронту та волонтерів. 

Але вже наприкінці квітня стало зрозуміло, що продуктами Україна здатна забезпечити себе, а безкоштовним імпортом автівок почали зловживати. Державна митна служба звернула тоді увагу парламентарів на це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram