ГоловнаЕкономікаБізнес

З "Кузні на Рибальському" стягнуть 47,3 млн гривень штрафу

Справа стосується невиконання державного контракту оборонного замовлення. 

З "Кузні на Рибальському" стягнуть 47,3 млн гривень штрафу
Фото: преступности.нет

Господарський суд Києва постановив стягнути з ПАТ "Завод "Кузня на Рибальському" 47,3 млн гривень за "зірваний ремонт" фрегата "Гетьман Сагайдачний". 

У пресслужбі Офісу генпрокурора повідомили, що в листопаді 2017 року між Міноборони та ПАТ уклали державний контракт з оборонного замовлення на виконання комплексу ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті, однак завод зобов'язання не виконав. 

"Враховуючи, що підприємство свої зобов’язання не виконало, а повернення різниці коштів, сплачених у якості попередньої оплати, та поставку комплектуючих здійснило з порушенням термінів виконання робіт, Спеціалізована прокуратура Південного регіону звернулась до суду з позовом про стягнення штрафних санкцій", – зазначили в Офісі генпрокурора.

У 2017 році "Кузня" виграла тендер на ремонт фрегата "Гетьман Сагайдачний". 

"Кузня на Рибальському" (раніше – "Ленінська кузня") належала Петру Порошенку та Ігорю Кононенку. У листопаді 2018 року компанія Сергія Тігіпка викупила частки Порошенка за $235,8 млн і Ігоря Кононенка за $64,2 млн в заводі. Пакет п'ятого президента включав 73,9% акцій, колишнього депутата – 20,1%.

Оновлено. У ПАТ заявили, що завод "Кузня на Рибальському" "раніше заявляла про системні незаконні дії влади, які ставлять підприємство на межу зупинки, загрожують тисячам працівників втратою робочих місць і підривають обороноздатність країни". 

“Кузня на Рибальському” сумлінно ставиться до виконання своїх контрактних зобов’язань, в умовах не завжди вчасних розрахунків інвестує в проєкти власні кошти.  Оборонні проєкти реалізуються на межі рентабельності. За час участі заводу в реалізації військових замовлень під час війни з Росією ані попередній, ані теперішній власник не вивели з підприємства жодної гривні дивідендів", – заявили представники підприємства. 

Нагадаємо, 2 липня слідчі Держбюро розслідувань оголосили підозру трьом колишнім посадовим особам Міністерства оборони та голові правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" у межах розслідування справи щодо закупівлі військової техніки низької якості. За інформацією слідства, державі було завдано збитків на більш як 475 млн грн.

Адвокати Голови правління "Кузні на Рибальському" Валерія Шандри подали скаргу в ЄСПЛ через політичні переслідування, порушення прав підзахисного та застосування щодо нього тортур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram