ГоловнаЕкономікаДержава

Зовнішній борг України утричі перевищує середній показник для країн із низьким і середнім доходом, - Тетяна Богдан

Накопичення надмірних обсягів боргу генерує додаткові ризики. 

Зовнішній борг України утричі перевищує середній показник для країн із низьким і середнім доходом, - Тетяна Богдан
Тетяна Богдан
Фото: Макс Требухов

Поворотною точкою для боргів нефінансових підприємств є рівень 90% ВВП, для боргів домашніх господарств - 35-80% ВВП. При переході через цей рівень буде спостерігатися гальмівний ефект кредитування на розвиток економіки.

Недокредитування національної економіки, як в Україні, стримує вплив глобальних негативних чинників, але слід враховувати деформацію на користь зовнішнього фінансування. 

Зовнішній сукупний борг України на рівні біля 80% ВВП утричі перевищує середній показник для країн із низьким і середнім доходом. Про це під час круглого столу "Фінансиалізація світової економіки та нарощування глобального боргу: виклики та можливості для України" повідомила директорка з наукової роботи Growford Institute, доктор економічних наук Тетяна Богдан. Захід організовано Growford Institute та Інститутом Горшеніна за підтримки інтернет-порталу LB.ua.

На думку Богдан, накопичення надмірних обсягів боргу генерує додаткові ризики: втрата доступу для зовнішнього фінансування може трансформуватися у проблеми макрофінансової нестабільності. Поряд з цим, деформації на користь зовнішнього фінансування у секторах держуправління і нефінансових корпорацій підвищать валютні ризики боргів. 

Драйвером нарощення державних боргів для усіх країн є експансивна фіскальна політика у часи пандемії. Через це економіки з вищими рівнями державних боргів будуть більш вразливими до фінансових потрясінь у майбутньому та частіше переживатимуть кризи. 

При цьому реструктуризація боргів не розглядається як можливий варіант зниження тягара боргів у розвинутих країн, оскільки має тривалі руйнівні ефекти для функціонування фінансових ринків і підриває довіру до держави.

Нагадаємо, що на кінець 2020 року зовнішній борг України складав 53 720,8. Протягом цього року держава має виплатити 5,8 млрд доларів за зовнішніми боргами. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram