ГоловнаЕкономікаФінанси

ПриватБанк подав позов проти Коломойського і Боголюбова на $5,5 млрд на Кіпрі

Колишніх власників банку підозрюють у шахрайстві.

ПриватБанк подав позов проти Коломойського і Боголюбова на $5,5 млрд на Кіпрі
Фото: superstas.com

ПриватБанк подав позов на Кіпрі проти колишніх власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на 5,5 млрд доларів.

Про це йдеться в повідомленні банку.

"ПриватБанк нещодавно подав новий позов до суду Кіпру з метою відшкодування збитків у розмірі 5,5 млрд доларів у зв'язку зі схемами, які мають всі ознаки шахрайства і відмивання грошей і які, як вважає банк, були реалізовані його колишніми власниками - паном Ігорем Коломойським і паном Геннадієм Боголюбовим, одним з колишніх посадових осіб - Тимуром Новіковим і двома кіпрськими компаніями - PrimeCap (Cyprus) Limited і Duxton Holdings Limited", - йдеться в ньому.

Вручення нового позову на Кіпрі відбулося 3 квітня 2020 року після винесення судом наказу проти PrimeCap щодо збереження документів.

Позов банку стосується двох серій транзакцій, які, як стверджує банк, були незаконно здійснені в період між 2013 і 2016 роками за вказівкою його колишніх власників і за сприяння інших відповідачів і передбачали сплату величезних сум компаніям, які належали і/або контролювалися Коломойським і Боголюбовим, за кредитними договорами, які, як вважає банк, є несправжніми і жоден з яких не був погашений.

Такі транзакції містили схему, за якою 2,34 млрд доларів були спрямовані кіпрській компанії, пов'язаній з колишніми власниками банку - Duxton Holdings Limited, шляхом перерахування траншами по 30 млн доларів протягом чотирьох місяців у 2013 році.

Цей позов є частиною вимог ПриватБанку до Коломойського і Боголюбова, що розглядаються в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі на загальну суму понад 10 млрд доларів.

Банк розраховує на отримання відшкодування від своїх колишніх власників у повному обсязі у зв'язку з зазнаними ним збитками в період, коли банк перебував у їхній власності і під їхнім контролем, і має на меті домогтися правосуддя як для банку, так і для українських платників податків.

ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю.

Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram