ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП назвала плановану абонплату за газ для тих, хто його не споживає

НКРЕКП назвала плановану абонплату за газ для тих, хто його не споживає
Фото: Maxal_Tamor/Depositphotos

Національна комісія з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні 11 лютого попередньо схвалила проєкт змін до Кодексу газорозподільних систем.

Як повідомляють на сайті уряду, в ньому закладені нові значення за розподіл газу для тих споживачів, які підключені до газових мереж, але впродовж року не користувалися газом, або нових споживачів.

Середнє значення становитиме:

- 2,8 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 39 куб. м на рік) - для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

- 8,8 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 126 куб. м на рік) - для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

- 21,9 грн на місяць (виходячи з величини річної замовленої потужності 314 куб. м на рік) - для об'єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.

Нагадаємо, в січні 2020 року українці отримали дві платіжки за газ: одну за газ як товар, а другу - за підключення до мереж. Це призвело до обурення серед населення, і уряду довелося пообіцяти, що платіжки знову об'єднають в одну. Водночас відмовлятися від абонплати за газ влада не збирається.

Її розмір залежить від обсягу споживання. За основу береться кількість спожитих кубометрів газу впродовж попереднього "газового року (з 1 жовтня по 30 вересня), ділиться на 12 місяців, а отриманий результат множиться на чинний тариф на доставку газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram