ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄБА назвала сім першочергових кроків, очікуваних від нового президента України

"Бізнес бажає бачити чіткі пропозиції, конкретні кроки і кандидатури на посади".

ЄБА назвала сім першочергових кроків, очікуваних від нового президента України
Фото: eba.com.ua

Європейська бізнес-асоціація назвала сім першочергових кроків, яких, на думку її думку, бізнес очікує від новообраного президента України в перші місяці його роботи.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу ЄБА.

"Перший крок - подання на посади генерального прокурора і голови Служби безпеки України, міністра закордонних справ і міністра оборони професіоналів з бездоганною репутацією і відсутністю зв'язків з олігархами і великим бізнесом", - ідеться в повідомленні.

Відзначають також, що бізнес очікує презентації плану реформування правоохоронних органів для зниження тиску на бізнес.

"Причому люди, призначені на вказані вище посади, повинні всіляко сприяти виконанню цього плану", - підкреслили в ЄБА.

Третім кроком називають перезапуск Нацагентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, підтримка діяльності Національного антикорупційного бюро та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок.

"Четвертий крок - забезпечення макроекономічної стабільності, включаючи підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом про продовження співпраці. Крім того, забезпечення незалежності Національного банку та публічна підтримка політики низького дефіциту бюджету", - йдеться в повідомленні.

В асоціації також наголошують на необхідності продовження структурних реформ, проведених у минулі роки, включаючи, але не обмежуючись, реформу державних закупівель, продовження автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляцію, реформу Державної фіскальної служби, медичну реформу, децентралізацію.

"ЄБА очікує від президента України всебічного сприяння і публічної підтримки законодавчих змін, починаючи з відкриття ринку землі та проведення прозорої приватизації великих державних підприємств з можливістю застосування англійського права. Заключний сьомий крок - забезпечення незалежності ринкових регуляторів, починаючи з Антимонопольного комітету та Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

"Бізнес бажає бачити чіткі пропозиції, конкретні кроки і кандидатури на посади, які зможуть ефективно підтримати трансформаційні процеси в країні, реалізувати важливі зміни, а не косметичні реформи. Ці сім кроків, на думку бізнес-спільноти, потрібні відразу, в перші місяці роботи", - цитує прес-служба ЄБА виконавчого директора бізнес-асоціації Ганну Дерев'янко.

Нагадаємо, в неділю, 21 квітня, в Україні пройшов другий тур виборів президента. Явка становила понад 62%.

На ранок 22 квітня ЦВК підрахувала 91,5% протоколів. Згідно з попередніми результатами, у другому турі перемагає шоумен Володимир Зеленський - 73,16%, чинний президент Петро Порошенко набирає 24,5%.

Зеленський уже заявив, що після перемоги на виборах він має намір позбутися від Юрія Луценка на посаді генерального прокурора. Основним своїм завданням він назвав повернення військовополонених, також Зеленський анонсував "потужну інформаційну війну" за мир на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram