ГоловнаЕкономікаДержава

Фінансування Пенсійного фонду залишається проблемою проекту держбюджету-2019

Будь-яка спроба збільшити прожитковий мінімум для непрацездатних вплине на обсяги пенсійних виплат.

Фінансування Пенсійного фонду залишається проблемою проекту держбюджету-2019
Фото: Униан

Дисбаланси Пенсійного фонду залишаються слабким місцем проекту бюджету на 2019 рік. Про це в статті на LB.ua "Держбюджет як мистецтво можливого" пише Уляна Яхно.

"Будь-яка спроба збільшити прожитковий мінімум для непрацездатних моментально вплине на обсяги пенсійних виплат, які і так складають другу за обсягами статтю витрат бюджету, після погашення держборгу. По-друге, незважаючи на те, що частка коштів держбюджету в бюджеті Пенсійного фонду весь час зростає і в 2019-му повинна сягнути 42%, досі законодавчо не врегульовано питання погашення заборгованості Пенсійного фонду за надання позик з єдиного казначейського рахунку для покриття тимчасових касових розривів. Раніше такої необхідності не було, але в цьому році заборгованість стала рости стрімко - з початку року на 11,5 млрд грн (усього понад 70 млрд грн), що є ще одним доволі вагомим фінансовим ризиком майбутнього року", - пише автор.

При цьому, зазначає журналістка, закладені Мінфіном у проект бюджету соціальні стандарти значно нижчі  за дані Мінсоцполітики: на 1 грудня 2019-го прожитковий мінімум для працездатних становитиме, наприклад, - 2102 грн, а для непрацездатних - 1638 грн. Тоді як за даними Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах серпня 2018 року становив 3331 грн для працездатних і 2710 грн - для непрацездатних.

Нагадаємо, влітку 2018 року Пенсійний фонд допустив 7-10 денну затримку виплат пенсій, а казначейський рахунок виявився майже порожнім. У статті на LB.ua "Бюджетна недостатність" Андрій Яницький докладно писав про ситуацію, що склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram