ГоловнаЕкономікаДержава

ДФС роз'яснила нові правила ввезення товарів фізособами з-за кордону

Зміни стосуються тільки ПДВ, правила сплати мита за ставкою 10% не змінювалися.

ДФС роз'яснила нові правила ввезення товарів фізособами з-за кордону
Фото: Darek Delmanowicz/PAP

Державна фіскальна служба в четвер опублікувала коментар, в якому роз'яснила нові правила оподаткування товарів, які ввозяться фізичними особами на митну територію України в ручній поклажі або супровідному багажі.

Як повідомляє прес-служба ДФС, зміни стосуються тільки ПДВ, правила сплати ввізного мита за ставкою 10% не змінювалися.

Щоб уникнути необхідності платити податок на додану вартість, вага ввезеного вантажу не повинна перевищувати 50 кг, а його сумарна вартість - 50 євро (якщо людина в'їжджає в країну менш ніж через 24 години після виїзду) або 500 євро (якщо людина в'їжджає в країну більш ніж через 24 години після виїзду). Якщо вартість вантажу перевищує 500 євро, то ПДВ доведеться платити. Базою оподаткування буде та частина вартості, яка перевищує 500 євро, з урахуванням мита.

Скористатися цією нормою можна не частіше одного разу впродовж 72 годин. В іншому випадку ПДВ теж доведеться платити, але при цьому базою оподаткування буде та частина вартості, яка перевищує 50 євро, з урахуванням мита.

Моніторити дотримання часових обмежень будуть посадові особи митниць Державної фіскальної служби. Співробітники Держприкордонслужби, своєю чергою, зобов'язані інформувати митників про осіб, які в'їжджають у країну частіше, ніж один раз на добу.

Правила оподаткування товарів, які ввозяться фізособами через повітряні пункти пропуску, не змінювалися. Безмитний поріг становить 1000 євро.

Нагадаємо, що нові правила були введені законом №2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році". 10 січня обурені цими змінами "човники" блокували пункти пропуску на кордоні з Польщею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram