ГоловнаЕкономікаДержава

Латвія, Естонія, Угорщина потрапили у список антиофшорного контролю

Уряд розширив перелік у зв'язку зі зміною критеріїв.

Латвія, Естонія, Угорщина потрапили у список антиофшорного контролю
Фото: linkis.com

Кабінет Міністрів України в середу істотно розширив список держав, операції з контрагентами яких підпадають під контроль у рамках закону про трансферне ціноутворення.

Як повідомляють на сайті Міністерства фінансів, із 1 січня 2018 року в нього включені Гваделупа, Гватемала, Французька Гвіана, Співдружність Домінікани, Домініканська Республіка, Естонія, Іран, Куба, Лаос, Латвія, Ліван, Маврикій, Мальта, Марокко, Монако, ОАЕ, Сінгапур, Грузія, Угорщина.

Загальна кількість країн збільшилася з 65 до 84.

Розширення переліку пов'язане зі змінами критеріїв його формування. У список були відібрані держави і території, в яких ставка податку на прибуток підприємств на 5 і більше процентних пунктів нижча, ніж в Україні (тобто нижче від 13%); держави, з якими Україна не уклала міжнародних договорів з положеннями про обмін інформацією; і держави, компетентні органи яких не забезпечують своєчасний і повний обмін податковою та фінансовою інформацією на запити Державної фіскальної служби.

Під час розгляду критерію ставки податку на прибуток підприємств, яка на 5 і більше п.п. нижча, ніж в Україні, була врахована не тільки основна ставка, а й пільгові ставки для окремих галузей, територій, видів діяльності.

Згідно з чинним із 1 вересня 2013 року Законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення", правила ТЦО застосовуються до контрольованих операцій з резидентами низькоподаткових юрисдикцій (ставка податку на прибуток у яких нижча за українську ставку на 5 п.п. і більше).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram