ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні закрилися ще два банки

Апекс-Банк і Промислово-фінансовий банк можуть стати фінансовими компаніями.

В Україні закрилися ще два банки

Національний банк України відкликав банківські ліцензії в Апекс-Банку (Київ) та Промислово-фінансового банку (Кременчук) відповідно.

Ці банки раніше прийняли рішення про добровільне припинення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи.

"Можливість безболісної трансформації в небанківську фінансову або нефінансову установу сьогодні не тільки мінімізує ризики вкладників і кредиторів, а й дає реальну акціонерам переорієнтуватися на інші види діяльності, які можуть бути більш привабливими для них і прийнятними з точки зору регулятора", - наводяться на сайті НБУ слова заступника голови регулятора Катерини Рожкової.

Нагадаємо, що процедура добровільного припинення банківської діяльності стала можливою завдяки прийняттю в березні 2017 закону "Про спрощення процедур реорганізації і капіталізації банків". Якщо раніше банки могли добровільно припинити діяльність тільки шляхом повної ліквідації, то тепер акціонери банку можуть прийняти рішення про припинення банківської діяльності та зберегти юридичну особу. Така юридична особа може продовжити працювати на ринку фінансових послуг (за умови отримання відповідних ліцензій) або здійснювати інші види господарської діяльності.

Раніше Національний банк за аналогічною процедурою відкликав банківську ліцензію в банку "Фінансовий партнер". Рішення про добровільне припинення банківської діяльності ухвалив "Кредит Оптима Банк", але регулятор поки що не відкликав його ліцензію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram