ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" нараховує "Газпрому" $1-3 млн пені на день

"Газпром" з 22 грудня нараховує по 600 тис. доларів на день.

"Нафтогаз" нараховує "Газпрому" $1-3 млн пені на день
Фото: UA Energy

"Нафтогаз" нараховує російському "Газпрому" від 1 до 3 млн доларів пені в рамках позовних вимог за транзитним контрактом, повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

"Для любителів рахувати відсотки. Відсотки, які кожен день нараховуються за нашими позовними вимогами в рамках Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом, рішення за якими мають прийняти в лютому, становлять від 1 до 3 млн доларів", - написав він у фейсбуці.

Пост Вітренко став реакцією на заяву заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва. Той у вівторок заявив, що російська газова компанія нарахувала "Нафтогазу" штрафи за прострочення платежу $1,8 млн за три дні з моменту винесення Стокгольмським судом рішення у спорі з "Газпромом".

Суд, зокрема, зобов'язав "Нафтогаз" виплатити $2,019 млрд за поставки газу і відсотки, починаючи з 22 грудня, в розмірі 0,03% за кожен день прострочення платежів. Один день прострочення обходиться "Нафтогазу" в $600 тисяч. При цьому Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги "Нафтогазу" за контрактом на поставку газу за контрактом на поставку газу з 2009 року.

Рішення за транзитним контрактом, згідно з яким українська компанія вимагає виплати від "Газпрому" за порушення за умовами транзитного договору, очікують у лютому. Сума позову становить 16 млрд доларів. До вирішення трибуналом транзитного спору "Нафтогаз" ніяких виплат російській стороні не здійснюватиме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram