ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ скоротив до 0% обсяг обов'язкових резервів банків на початок кожного дня

Зміни набувають чинності з 25 грудня.

НБУ скоротив до 0% обсяг обов'язкових резервів банків на початок кожного дня
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк скоротив з 40% до 0% обсяг обов'язкових резервів, який банки повинні утримувати на кореспондентському рахунку в центральному банку щоденно на початок операційного дня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби банку.

Відповідні зміни затверджені рішенням правління НБУ №752-рш від 23 листопада 2017 року і набирають чинності з 25 грудня 2017 року.

На думку НБУ, це рішення дозволить банкам оперативно розпоряджатися додатковими ліквідними засобами і сприятиме більш активному розвитку міжбанківського грошово-кредитного ринку України.

Повідомляється, що зараз на початок кожного дня банки повинні тримати на коррахунку в НБУ 40% від суми коштів, що підлягає обов'язковому резервуванню і зберіганню в період утримання. Згідно з рішенням правління НБУ, цей показник буде знижено до 0%.

У результаті скасовується норма про дозволену кількість випадків недотримання банками щоденних залишків обов'язкових резервів на коррахунку протягом трьох поспіль періодів утримання.

Відзначається, що період утримання обов'язкових резервів залишився з 11 числа поточного і до 10 числа наступного місяця.

НБУ заявляє, що в подальшому банки при виконанні вимог обов'язкових резервів будуть зобов'язані дотримуватися встановленого нормативу обов'язкового резервування тільки в середньому за відповідний період утримання.

Зокрема, нормативи обов'язкового резервування не змінилися і становлять 6,5 - для депозитів юридичних і фізичних осіб в національній та іноземній валютах на вимогу, а також коштів на поточних рахунках і 3,0 - для строкових депозитів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземних валютах.

Як повідомлялося, в кінці листопада НБУ пояснив зниження курсу гривні сезонним фактором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram