ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк визначився зі статусом криптовалюти

Регулятор попереджає про ризики шахрайства.

Нацбанк визначився зі статусом криптовалюти
Фото: EPA/UPG

Національний банк визначився зі статусом криптовалюти і не визнає її ні валютою, ні платіжним засобом, повідомляє FinClub.

"Ми можемо сказати що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом", - пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій на Ukrainian Financial Forum, організованому групою ICU.

Голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв підтримав таку позицію.

"Немає ніякого інформаційного супроводу, немає ніякого захисту прав інвесторів", - додав він.

Національний регулятор також попереджає про ризики шахрайства.

"Світові регулятори не заклопотані якоюсь загрозою криптовалют через їхній маленький обсяг. Вони стурбовані лише тим, що люди можуть втратити гроші (інвестуючи в них, - ред.), і шахрайством, яке може бути пов'язане з ними", - сказав Чурій.

У серпні повідомлялося, що влада вирішила визначити правовий статус Bitcoin в Україні. Зараз Bitcoin не має певного правового статусу в Україні. НБУ зазначає, що у світі є різні підходи до регулювання операцій з Bitcoin.

У низці країн офіційно дозволені операції з Bincoin. Зазвичай вони розглядаються як товар або інвестиційний актив і з метою оподаткування підпорядковані відповідним законодавством. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.

Мінфін РФ запропонував заборонити продаж біткойнів "звичайним людям".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram