ГоловнаЕкономікаДержава

Під час візиту до Києва міністр енергетики США переконається, що приватизація в Україні проводиться по-новому

Річард Перрі відвідає Україну в найближчі тижні.

Під час візиту до Києва міністр енергетики США переконається, що приватизація в Україні проводиться по-новому
Рик Перри
Фото: EPA/UPG

Візит в Україну міністра енергетики США Джеймса Річарда Перрі, який заплановано на серпень, може позитивно вплинути на приватизацію обленерго, яка також готується в цьому місяці. Про це йдеться в матеріалі, опублікованому українськими ЗМІ.

Відзначається, що Річард Перрі відвідає Україну в найближчі тижні. Його візит анонсував у червні в інтерв'ю телеканалам президент України Петро Порошенко. Він зазначив, що одним із багатьох питань, які заплановані до обговорення до кінця серпня, стане "участь американських компаній у приватизації українських енергетичних компаній".

У статті йдеться про те, що міністр енергетики США під час візиту до Києва зможе особисто ознайомитися з процесом проведення перших аукціонів із продажу обленерго, які також заплановані на серпень, і потім дати відповідні рекомендації потенційним американським інвесторам. Від його висновків може залежати і позиція МВФ, керівництво якого раніше висловлювало невдоволення замороженою приватизацією в Україні. У цьому сенсі візит є принципово важливим і знаковим, зазначають українські експерти.

Нагадаємо, в серпні пройдуть аукціони з продажу міноритарних пакетів акцій 8 підприємств - ПАТ "Одесаобленерго", "Донецькобленерго", "Донбасенерго", "Сумиобленерго", "Дніпроенерго", "Дніпрообленерго", "Західенерго", "Київенерго". Фонд держмайна України (ФДМ) оголосив аукціони з підвищенням ціни. Участь у них можуть узяти всі зацікавлені юридичні та фізичні особи, крім резидентів держави-агресора.

Правила проведення аукціонів ФДМ розробляв у співпраці з консалтинговими компаніями Deloitte, Ernst & Young, SARS Capital, міжнародними фінансовими організаціями - ЄБРР, МВФ, а також за підтримки USAID, посольства США і представництва ЄС в Україні. Успішне проведення конкурсів з продажу пакетів акцій 8 енергокомпаній стане початком "великої приватизації", яку рекомендують провести західні партнери і основні кредитори України, зокрема, МВФ.

Нагадаємо також, що 20 червня під час візиту до Вашингтона президент України провів окремі переговори з міністром енергетики США. Петро Порошенко висловив вдячність американській стороні за значну практичну допомогу в зміцненні енергетичної безпеки України і наголосив на зацікавленості в більш широкому залученні сучасних американських технологій і провідного досвіду в сфері енергетики. Він зазначив, що розвиток взаємовигідної співпраці між Україною та США в енергетичній сфері має величезний потенціал, і вітав активну цікавість до України з боку американських енергетичних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram