ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" оцінює свої шанси на перемогу в суперечках з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі в 60%

Україна готова відновити купівлю газу в "Газпрому" в разі пропозиції прийнятної ціни і умов постачання.

"Нафтогаз" оцінює свої шанси на перемогу в суперечках з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі в 60%
Фото: glavcom.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінює свої шанси на перемогу в суперечках з компанією "Газпром" (Росія) в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (Швеція) в більш ніж 60%.

Про це голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв сказав у ефірі програми "Економісти" на телеканалі 3S.TV.

"Особливо нас нічим не здивували (аргументи "Газпрому"), ми приблизно уявляли логіку з того боку. Поки що процес йде за планом, як ми очікували. Скажімо так, ми покладаємо надії на позитивний результат, і вважаємо ці надії - більш ніж 60% вірогідність перемоги", - сказав Коболєв.

Голова "Нафтогазу" також зазначив, що компанія як і раніше готова відновити купівлю природного газу в "Газпрому" за умови, якщо російська компанія запропонує прийнятну ціну, а також підпише додаткову угоду до чинного контракту, яка повинна врегулювати умови оплати і постачань.

"Це не політика однозначно (відмова від покупки газу в "Газпрому"). Ми на цьому наполягаємо, ми це говоримо: якщо "Газпром" нам зробить ту пропозицію, яку ми від нього чекаємо в частині ціни, умов постачання і, головне, підписання додаткової угоди..." - сказав Коболєв у відповідь на питання, чи готовий "Нафтогаз" купувати газ у "Газпрому".

Коболєв наголосив, що чинний контракт від 2009 року побудовано таким чином, що для того, щоб купити у "Газпрому" хоч якийсь обсяг газу, "Нафтогаз" зобов'язаний зробити передоплату в сумі не менш як 600 млн доларів, тобто оплатити наперед постачання у порядку 3 млрд куб. м.

"Саме з цією метою протягом 2 останніх зим ми підписували додаткові угоди, які дозволяли нам відбирати газ у режимі "скільки передплатили - стільки і відібрали". Ці додаткові угоди також регулювали питання ціни, регулювали питання постачань", - додав Коболєв.

Голова правління "Нафтогазу" наголосив, що умови постачань російського газу в Україну цієї зими будуть обговорюватися під час тристоронніх переговорів (Україна - Європейський Союз - Росія) 9. грудня

Раніше сьогодні повідомлялося, що Стокгольмський арбітраж завершив слухання за позовом НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на транзит газу.

"Нафтогаз України" вимагає від "Газпрому" компенсацію за зайво сплачені суми за купівлю природного газу в розмірі понад $14 млрд.

Тим часом, згідно з поданим "Газпромом" в червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає $31,8 млрд за газ, постачання якого "Газпром" не здійснив, але за яким була нарахована плата за принципом "бери або плати", а також вимагає повернення заборгованості за 2013-2014 роки, яку НАК не визнає.

Рішення Стокгольмського арбітражу очікується в першій половині 2017 року.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" не купує газ у "Газпрому" з 25 листопада 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram