ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд розірвав договір спільної діяльності між "Укргазвидобуванням" і компанією Онищенка

Об'єктом договору були п'ять свердловин у Полтавській області.

Суд розірвав договір спільної діяльності між "Укргазвидобуванням" і компанією Онищенка
Одна из скважин Укргаздобычи
Фото: zn.ua

Київський апеляційний господарський суд 24 жовтня розірвав договір спільного видобутку між державною компанією "Укргазвидобування" і ТОВ "Природні ресурси+" депутата Верховної Ради Олександра Онищенка.

Про це пишуть "Українські новини", посилаючись на рішення суду.

Об'єктами спільної діяльності "Укргазвидобування" і "Природних ресурсів+", за договором від 22 січня 2014 року, були свердловини №№107, 114, 123 Куличихінського родовища, свердловини №№51, 60 Гадяцького родовища (обидві - Полтавська область), а також інфраструктура, розташована в межах ліцензійних площ.

У червні 2016 року УГВ повідомила, що відмовляється від спільного видобутку газу з приватними компаніями, оскільки такий формат партнерства не виправдав себе. На той час УГВ уклала вісім угод про спільну діяльність. Стосовно семи тривали судові розгляди (з компаніями "Карпатигаз", "Надра Геоцентр", "Фірма "ХАС", "Цефрей", "Діон", "Карпатнадраінвест" і "Природні ресурси+"). Ще з однією компанією велися досудові переговори.

Частину із цих компаній контролює нардеп Олександр Онищенко, який є фігурантом кримінальної справи, розслідуваної Національним антикорупційним бюро.

Протягом попереднього розслідування встановлено, що впродовж січня 2013 - січня 2016 року компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "ХАС", які уклали договори про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали низка пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектору економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

Сума збитків, завданих державі, оцінюється в 3 млрд гривень (понад 1,3 несплаченої ренти і більш ніж 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram