ГоловнаЕкономікаФінанси

У 2015 році Альфа-Банк Україна отримав 1,9 млрд грн операційного доходу Финансы

Зростання чистого кредитного портфеля становило 12% або 3 млрд грн

У 2015 році Альфа-Банк Україна отримав 1,9 млрд грн операційного доходу
Фото: sravnibank.com.ua

Альфа-Банк Україна повідомляє про фінансові результати своєї діяльності за 2015 рік за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ). У 2015 році активи Альфа-Банку Україна зросли на 20% або 7,1 млрд грн, у тому числі зростання грошових коштів становило 44% або 1,8 млрд грн, що є черговим підтвердженням високого рівня довіри клієнтів до банку.

Зростання активів дозволило банку сформувати запас ліквідності, необхідний для надійного виконання його зобов'язань перед клієнтами. Додатковим джерелом ліквідності банку за станом на кінець року також є портфель депозитних сертифікатів НБУ в розмірі 3,8 млрд грн.

Зростання чистого кредитного портфеля становило 12% або 3 млрд грн. Основними причинами, які вплинули на зростання кредитного портфеля у 2015 році, були відновлення наприкінці року кредитування фізичних осіб, а також зростання курсів іноземних валют.

Зобов'язання банку в 2015 році збільшилися на 20% - до 39,7 млрд грн, зростання становило 6,6 млрд грн. При цьому суттєво змінилася структура зобов'язань банку: зростання коштів клієнтів становило 40% або 7,2 млрд грн, при цьому зменшилися кошти, залучені від інших банків - 41% або 2,1 млрд грн. Зростання зумовлене як підвищенням довіри до банку з боку клієнтів, активною роботою банку на ринку залучень, так і за рахунок зростання курсів іноземних валют. У 2015 році банк запропонував клієнтам низку нових продуктів і послуг, зокрема депозитні сертифікати, що дозволило залучити 2,3 млрд грн.

У 2015 році акціонери банку ухвалили рішення про збільшення статутного капіталу банку. У зв'язку з цим у 2015 році банк повернув субординований борг материнської компанії ABH Ukraine Ltd. у розмірі 131,5 млн дол., які згодом у повному обсязі були спрямовані на придбання акцій банку. Таким чином, збільшення статутного капіталу банку становило 3,1 млрд грн, що призвело до зростання власного капіталу банку на 27% до кінця 2015 року.

У 2015 році Альфа-Банк Україна заробив 1,9 млрд грн операційного доходу, спрямувавши його на формування резервів у розмірі 3,2 млрд грн. Формування резервів зумовлене складною економічною ситуацією в країні, девальвацією національної валюти, значною інфляцією, зниженням промислового виробництва і спадом експорту українських виробників.

У результаті формування суттєвої суми резервів за підсумками банк завершив 2015 рік із негативним фінансовим результатом у розмірі 2,7 млрд грн.

Основою операційного доходу є чисті процентні та комісійні доходи. Потрібно відзначити стійке зростання чистих комісійних доходів Альфа-Банку Україна в 2015 році в 14,4%, який став результатом активної роботи банку на ринку транзакційних послуг, впровадження інноваційних продуктів, залучення на обслуговування нових клієнтів - юридичних і фізичних осіб, зростання кількості випущених пластикових карт.

"Ми гідно пройшли ще один складний рік, ми довели стійкість нашої бізнес-моделі в нову економічну реальність. Прогнози відновлення економіки, великі та позитивні зміни в банківському секторі минулого року дозволяють нам, спираючись на наш багаторічний досвід роботи і проходження криз - як в Україні, так і в низці інших країн - з упевненістю дивитися в майбутнє, слідувати нашим незмінним планам розвитку. Свідченням чого є тривалі інвестиції наших акціонерів в Україні. Ми віримо в майбутнє України, яке створюється, в тому числі нами, вже зараз", - повідомив Рушан Хвесюк, головний керуючий директор Альфа-Банку Україна.

Альфа-Банк Україна - це великий український комерційний банк із міжнародним капіталом, який входить у приватну інвестиційну холдингову компанію ABH Holdings SA (ABHH) з головним офісом у Люксембурзі. Холдингова компанія має інвестиції в низці банківських груп на території країн СНД і Європи, зокрема, операційні компанії (банки) ABHH розміщені в Україні, Росії, Казахстані, Білорусі та Нідерландах.

Власниками ABHH виступають Михайло Фрідман 36,47%, Герман Хан - 23,27% (обидва - громадяни Ізраїлю, які проживають у Лондоні), Олексій Кузмічьов - 18,12%, Петро Авен -13,76%, Андрій Косогов - 4,08% (всі троє - громадяни РФ, які проживають у Москві), а також The Mark Foundation for Cancer Research - 4,03%.

За класифікацією НБУ входить до групи "банки іноземних банківських груп".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram