ГоловнаЕкономікаБізнес

Іран зібрався поставляти нафту через український трубопровід

Угоду про використання нафтопроводу Одеса - Броди можуть укласти до липня

Іран зібрався поставляти нафту через український трубопровід
Фото: zn.ua

Іран зацікавлений у транспортуванні нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди", повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Сьогодні о 8:00 за наполяганням посла Ірану пройшла зустріч за лінією міністерства... Висловили величезну зацікавленість у формі транспортування іранської нафти по трубопроводу Южний-Броди [нафтопровід "Одеса-Броди"], оскільки це найкраща логістика", - сказав Насалик на засіданні уряду в п'ятницю.

За словами міністра, відповідні договори можуть укласти протягом найближчих двох місяців.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України в п'ятницю, 29 квітня, ухвалив рішення зняти санкції з Ірану.

Нафтопровід "Одеса-Броди" побудували у 2001 році між містом Одеса на Чорному морі і містом Броди у Львівській області, де здійснено стикування з нафтопроводом "Дружба". Передбачалося, що "Одеса-Броди" продовжать до польських Плоцька і Гданська, але Польща добудовувати нафтопровід відмовилася. З цієї труби планувалося транспортувати каспійську і казахстанську нафту в обхід турецьких проток з порту "Южний" під Одесою на нафтопереробні заводи Східної і Центральної Європи і в Північну Європу через Гданський порт. Однак до 2004 року цей нафтопровід через відсутність сировини простоював, а потім використовувався російськими компаніями в реверсивному режимі (у напрямку терміналу "Южний").

У 2010 році російські компанії зупинили поставки нафти. Нафтопровід Одеса-Броди почала використовувати Білорусь, прокачувати на свої заводи венесуельську і азербайджанську нафту. Нафта поставлялася в порт "Южний" (Україна), а потім - трубопровідним транспортом "Одеса-Броди" і "Дружба" на Мозирський НПЗ. З кінця 2011 року Білорусь припинила використовувати трубопровід. Наразі "Одеса-Броди" простоює.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram