ГоловнаЕкономікаБізнес

Радники Порошенка склали хронологію створення "сліпого трасту"

Усі юридичні процеси на території України завершено

Радники Порошенка склали хронологію створення "сліпого трасту"
Фото: Макс Требухов

Керуючий директор ICU Макар Пасенюк склав хронологію створення "сліпого трасту", в який було передано частку президента Петра Порошенка у кондитерській корпорації "Рошен".

З 2007 року її передали у власність фонду "Прайм Ессетс Кепітал".

У 2014 році, ставши президентом, Порошенко вирішив продати корпорацію. Для цього у червні найняли фінансових консультантів: спочатку інвестбанк ICU, а потім і Rothschild. Вони отримали мандат на проведення будь-яких дій для продажу частки Порошенко, який згодом розширили також на передачу її в траст.

У рамках підготовчої роботи було створено три іноземні юрособи, які не мали рахунків і не проводили активних операцій.

"Рішення про створення структури з трьох нових юридичних осіб було прийнято з урахуванням загальнопоширеної практики. Така структура мала забезпечити максимальну гнучкість у процесі реалізації наданого мандата. Так, компанія в Нідерландах створювалася як централізований холдинг для можливого виходу на міжнародні ринки капіталу. Кіпрська компанія була створена для того, щоб у разі здійснення публічного розміщення акцій холдингу в Нідерландах, потенційний стратегічний інвестор міг придбати весь пакет акцій мажоритарного акціонера шляхом придбання кіпрської компанії. Компанія Prime Asset Partners Limited (Британські Віргінські острови) була створена як технічна компанія, що здійснювала тимчасове володіння структурою до визначення структури майбутньої угоди і проведення остаточної реструктуризації", - йдеться в коментарі Пасенюка, який є в розпорядженні LB.ua.

Він підкреслив, що незалежно від формату можливої угоди, всі кошти від продажу надійшли б в Україну і, відповідно, податки також платилися б в Україні.

"Безпідставність заяв про намір ухилення від сплати податків також підтверджується тим, що компанії не мали активних банківських рахунків і не могли отримувати за кордоном будь-які доходи. Крім того, Петро Порошенко не намагався приховати той факт, що він є юридичним власником компанії Prime Asset Partners Limited і, відповідно, бенефіціарним власником компаній, створених ним в іноземних юрисдикціях", - підкреслив Пасенюк.

Коли стало зрозуміло, що покупця на "Рошен" немає, Порошенко вирішив передати свою частку у "сліпий траст".

Трастову угоду з підрозділом банку Rothschild було підписано 14 січня 2016 року. До квітня здійснювалися певні юридичні дії, необхідні для фактичної передачі частки Порошенка в траст.

У зв'язку з цим, пояснює Пасенюк, в одній із відповідей журналістам "Слідство.інфо" про передачу "Рошен" у траст йшлося в майбутньому часі.

"На момент надання відповіді на запит (22 березня 2016 року) право власності на частку в корпорації Roshen ще належало "Прайму", і тривали юридичні дії з передачі права власності від "Прайму" на користь Roshen Europe BV, яка є одним із необхідних етапів завершення передачі активів у траст. У зв'язку з цим, 4 квітня 2016 року ми зробили заяву про передачу активу (частки Петра Порошенка у ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія", яка раніше належала "Прайму") в нову іноземну структуру, що повністю завершило юридичну процедуру передачі частки в траст на території України", - підкреслив радник Порошенка.

Усі виплати та майбутня передача активів буде здійснюватися на користь українських суб'єктів, а не на користь Prime Asset Partners Limited, яка підписала трастову угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram