ГоловнаЕкономікаБізнес

Після відставки Яценюка відбудеться зміна менеджменту "Нафтогазу", - депутати

Після відставки Яценюка відбудеться зміна менеджменту "Нафтогазу", - депутати

Після відставки голови уряду Арсенія Яценюка відбудеться зміна менеджменту НАК "Нафтогаз України" і підприємств, що входять у його сферу, керівники яких були призначені без прозорого конкурсу.

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на депутатів Верховної Ради.

"Всі керівники на державних і комунальних підприємствах повинні призначатися тільки на конкурсній основі. Ніяких призначень поза конкурсом, ніяких сімейних зв'язків. Повинні бути конкурси, і кращі люди повинні очолювати державні і комунальні підприємства. Тому що від державних компаній залежить можливість наповнення бюджету і залучення населення до тих чи інших робочих процесів. А те, що зараз відбувається на наших держпідприємствах, - це просто злодійство, корупція і мародерство, особливо в нафтогазовій сфері", - заявив Борис Розенблат із БПП.

Підтримує свого колегу з парламентської фракції нардеп Оксана Продан. На її думку, всі чиновники і керівники держпідприємств повинні проходити конкурсний відбір перед призначенням.

"Є загальна норма закону про держслужбу, який ми прийняли і який почне діяти з 1 травня, де йдеться виключно про конкурсну основу та конкурсний відбір держслужбовців. Більш того, чинний уряд прийняв рішення про те, що керівники державних підприємств повинні визначатися на конкурсі", - наголосила Оксана Продан.

Позафракційний депутат Олег Мусій, своєю чергою, заявив, що навіть результати конкурсів, що проводяться урядом Яценюка, найчастіше визначалися заздалегідь у кулуарних домовленостях. Тому після зміни уряду необхідно провести прозорі конкурси для керівників держпідприємств нафтогазової сфери.

"Я був у першому уряді Арсенія Яценюка і прекрасно бачив, як відбуваються голосування або неголосування за так званим конкурсом. Це вольовим рішенням приймає сам прем'єр-міністр за кулуарними домовленостями. Потрібно тільки через публічні відкриті конкурси (призначати керівників) і обов'язково в нафтовій сфері, оскільки це одна з найбільш корумпованих галузей", -  зауважив парламентарій.

Як повідомлялося, 15 червня 2015 року в Постанову Кабміну №777, яка регламентує вибір керівників державних підприємств на відкритих конкурсах, було внесено зміну, що передбачає особливі правила для керівників компаній, що входять у структуру НАК "Нафтогаз України".

Через 10 днів керівником ПАТ "Укргазвидобування" був призначений Олег Прохоренко. ЗМІ пов'язують внесення поправки до постанови КМУ №777 з відсутністю у Прохоренка достатнього досвіду і кваліфікації, щоб отримати посаду голови правління на прозорому кадровому конкурсі.

Згодом до роботи Прохоренка виникла низка претензій, проте Державна Фінінспекція не змогла отримати доступ на підприємство для проведення перевірки. За даними ДФІ, перевірку заблокував особисто Прохоренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram