ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні скасували 13 тис. радянських ДЕСТів

Максим Нефьодов закликає жити за європейськими стандартами.

Державне підприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" скасувало з 1 січня 2016 року майже 13 тис. радянських ДЕСТів, повідомив у своєму Фейсбуці заступник міністра економіки Максим Нефьодов.

Він виклав наказ держпідприємства від 14 грудня, який скасовує 2255 ДЕСТів з 1 січня 2016 року.

Фото: facebook.com/max.nefyodov

"Чому нам взагалі потрібно їх скасовувати? Тому що ці документи не відповідають сучасній системі контролю якості, яка ділиться на обов'язкову (безпека, зафіксована в техрегламенті) і добровільну (споживчі якості, зафіксовані в стандартах). Техрегламент каже - ваш прилад не може бити струмом. Стандарт говорить - ваш прилад відповідає нормам USB 3.0. ДЕСТи - це за своєю суттю обов'язкові документи, де все це змішано воєдино. І хоча де-юре Закон "Про стандартизацію" вказує, що стандарти є добровільними (ст. 23 п. 2 ), тут є завжди певний конфлікт. Тому, наприклад, усі державні ІТ-розробки у нас приймаються відповідно до чудового ДЕСТу зразка кінця 1980-х", - пояснив він.

За його словами, в більшості випадків скасування ДЕСТів проблемою для бізнесу не стане.

"По-перше, більшість ДЕСТів будуть діяти ще 2-3 роки для того, щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов, а органи влади вилучили посилання на їх обов'язковість із нормативних документів. По-друге, якщо комусь дуже подобається цей стандарт (та хоча б з маркетингових міркувань - "У наших валянках ще Чапаєв ходив!"), він може затвердити його використання наказом підприємства", - зазначив Нефьодов.

За словами заступника міністра, далі потрібно розробляти і приймати міжнародні стандарти, якщо вони потрібні бізнесу.

"Деякі стандарти повинні бути - і їх розробляє держава. Всі ж інші - це результат інновацій та креативу учасників ринку, вчених і підприємців. Держава усувається з цього процесу, вся робота передається на технічні комітети і Національний орган стандартизації", - підсумував він.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року почне діяти зона вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram