ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна на нафту впала нижче за 37 доларів (оновлено)

США можуть дозволити експорт чорного золота.

Ціна на нафту впала нижче за 37 доларів (оновлено)
Фото: livelife92.deviantart.com

Ціни на нафту знижуються сьому сесію поспіль, чого не траплялося із середини 2014 року, після передбачення Міжнародного енергетичного агентства, що надлишок нафти на світовому ринку збережеться принаймні до кінця 2016 року.

До 7:37 ф'ючерси на Brent подешевшали на $0,27, до $37,66 за барель, а ф'ючерси на WTI - на $0,17, до $35,45. Ціна Brent упала нижче за $38 уперше з грудня 2008 року, повідомляє "Рейтер".

Оновлення. До 13:22 за київським часом ціна впала вже нижче за 37 доларів, свідчать дані лондонської біржі ICE Futures.

Ціни на обидва еталони знижувалися щодня з 4 грудня, коли ОПЕК відмовилася від обмеження видобутку, і за попередні шість сесій упали більш ніж на 13%.

Надлишок на світовому ринку нафти збережеться принаймні до кінця 2016 року через уповільнення зростання споживання і високий видобуток ОПЕК, тому ціни залишаться низькими, йдеться в опублікованому в п'ятницю щомісячному звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA).

Експорт з країн ОПЕК зросте на початку майбутнього року за рахунок Ірану, нагадують аналітики BMI Research.

"Увесь новий видобуток буде призначений для експорту. На додачу до обсягів, які надійдуть із нафтосховищ, Іран зможе збільшити експорт нафти і конденсатів максимум на 700.000 барелів на добу до кінця 2016 року", - йдеться у звіті BMI Research.

Додатково до цього Конгрес США може скасувати чинну протягом 40 років заборону на експорт нафти зі США в рамках перегляду податкового та бюджетного законодавства, повідомляє The Wall Street Journal.

Зняття заборони перебуває ще у стадії обговорення, і поки що рішення не прийнято, кажуть джерела газети. У цьому питання ще зберігаються розбіжності між Білим домом, Сенатом і Палатою представників Конгресу, однак скасування обмеження може стати частиною ширших політичних домовленостей.

США збільшили видобуток нафти з 2008 року майже на 90%.

У разі збереження цін на нафту на рівні близько $40 за барель Brent бюджет Росії недорахується наступного року приблизно 1,5 трлн рублів (майже 22 млрд доларів) порівняно з базовим сценарієм при $50 за барель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram