ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: народ не відчує дефолту

Міністр виключає девальвацію гривні

Яресько: народ не відчує дефолту
Наталья Яресько
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що якщо Україна оголосить дефолт, простих людей він жодним чином не торкнеться.

"Якщо, не дай Бог, буде дефолт, що це означатиме? Чесно кажучи, на український народ він ніяк не вплине. Закон про припинення платежів, який був прийнятий, спричинить тільки один вплив - валюта буде залишатися в країні, і тиск на платіжний баланс знизиться. Для народу це не негатив, це не вплине на його життя. Зрозуміло, що дефолт негативно позначиться на можливостях України виходити на міжнародні ринки запозичень, але цієї можливості у нас немає і сьогодні, без дефолту, через складну фінансову ситуацію, значну кількість вже існуючих боргів і війну", - сказала міністр в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

Яресько також виключила девальвацію гривні, якщо буде дефолт: "Девальвації не буде, оскільки тиск на валютному ринку, навпаки, зменшиться, адже ми не будемо витрачати валюту на виплати по наших кредитах".

За її словами, єдині, хто відчує негативний ефект дефолту, - це комерційні підприємства, які зараз мають можливість виходити на зовнішні ринки запозичень.

"Для них процентні ставки підвищаться. Але таких компаній в Україні, на жаль, дуже мало", - додала Яресько.

Міністр закликала не боятися і стягнення майна України за кордоном: "За межами України такого майна просто немає Ну немає у нас багатств за кордоном. Не скажу, що зовсім, але зарубіжних активів у нас дуже мало".

Яресько також вважає, що дефолт не зупинить програму співпраці з МВФ.

Нагадаємо, 5 червня Яресько провела телефонну розмову зі спеціальним комітетом кредиторів. Пропозиція, озвучена комітетом щодо формату реструктуризації українського боргу, виявилося неприйнятною для України.

Для отримання другого траншу МВФ Україна повинна домовитися з кредиторами про зменшення виплат за боргами на 15,3 млрд доларів в найближчі чотири роки. Україна наполягає на списанні частини цього боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram