ГоловнаЕкономікаДержава

"Укрнафта" зарахувала дивіденди в рахунок боргу "Нафтогазу"

НАК залишилася винна Коломойському

"Укрнафта" зарахувала дивіденди в рахунок боргу "Нафтогазу"
Игорь Коломойский
Фото: kp.ua/Павел Дацковский

Компанія "Укрнафта" направила НАК "Нафтогаз України" заяву про те, що не буде виплачувати 1,780 млрд грн дивідендів за 2011-2013 роки, а зараховує їх як часткове погашення боргу за газ, поставлений "Укрнафтою" НАК у січні-лютому 2008 року.

Копію цієї заяви про зарахування коштів, датованої 10 квітня, оприлюднив нардеп Сергій Лещенко у фейсбуці.

У документі "Укрнафта" вказує, що "Нафтогаз" не оплатив їй 370 млн куб. м газу, а "з розрахунку поточної вартості 7,2 тис. грн/тис. куб. м", цей обсяг ресурсу оцінюється 2,667млн грн.

"На підставі ст. 203 Господарського кодексу України, ст. 601 Цивільного кодексу України, враховуючи зустрічність, однорідність зобов'язань (вимог) і настання строку їх виконання, ПАТ "Укрнафта" заявляє про зарахування зобов'язань з виплати "Нафтогазу України" дивідендів за 2011, 2012 , 2013 роки в загальній сумі 1,779 млрд грн в рахунок зобов'язань "Нафтогазу України" перед "Укрнафтою" по відшкодуванню (вартості газу)", - зазначено в заяві.

Підпис під документом поставив в. о. голови правління "Укрнафти" Олексій Кущ.

Варто зазначити, що в п'ятницю, 10 квітня, закінчився відведений законодавством термін для виплати дивідендів "Укрнафтою". Однак, як повідомив заступник міністра фінансів Ігор Уманський, гроші так і не були перераховані до бюджету країни.

Збори акціонерів "Укрнафти", на якому затвердили рішення про виплату в повному обсязі дивідендів за 2011-2013 роки, відбулися 10 жовтня.

"Нафтогаз" визнав борг перед "Укрнафтою" в розмірі 3,75 млрд грн.

Зміна менеджменту "Укрнафти" стане можливою після 26 травня, коли закон про зниження кворуму для зборів акціонерів набуде чинності.

З 2003 року ПАТ "Укрнафта", де державі в особі НАК "Нафтогаз України" належать 50%+1 акція, перебуває в управлінні менеджерів, лояльних до групи "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram