ГоловнаЕкономікаБізнес

Демчишин: Україна поставляє газ і струм на Донбас у мінімальних обсягах

Окуповані території заборгували 9 млрд гривень

Демчишин: Україна поставляє газ і струм на Донбас у мінімальних обсягах
Министр Владимир Демчишин

Міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що Україна досі поставляє газ та електроенергію на Донбас, але робить це в мінімальних обсягах.

Про це він розповів на засіданні Верховної Ради у п'ятницю.

"Наразі електроенергія не поставляється на окуповані території магістральними електропроводами, тобто 110 кВ і вище. Лініями 110 і нижче може поставлятися, тому що енергосистема створена таким чином, що її неможливо просто технічно розділяти. Тому невеликі обсяги перетікають і повертаються назад. У принципі, за інформацією "Укренерго", ми перебуваємо у більш-менш збалансованій системі, тобто перетікання мінімальне", - сказав він.

"З точки зору газу система знову-таки відкрита. Але наскільки я знаю, обсяги поставок незначні", - додав міністр.

За його інформацією, заборгованість споживачів зони АТО за природний газ становить близько 9 млрд гривень. "Протягом періоду з вересня 2014-го по березень 2015 року в зону АТО поставлено приблизно 1,5 млрд куб. м газу. Середня вартість приблизно 6000 гривень/тис. куб. м, тобто це вартість приблизно у 9 млрд гривень сумарно, ця вартість не сплачена", - заявив Демчишин.

Нагадаємо, 6 квітня міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що "Газпром" поставив на Донбас близько 400 мільйонів кубометрів російського газу. Постачання почалися в середині лютого і тривають досі. "Газпром" вважає, що ці поставки здійснюються за контрактом з "Нафтогазом України", і нараховує Україні борг. У свою чергу "Нафтогаз" неодноразово заявляв, що не збирається платити "Газпрому" за постачання газу на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram