ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКУ звинуватили у створенні умов для появи в ДНР власної енергосистеми

Дві ТЕС на Донбасі можуть збанкрутувати через рішення Нацкомісії

НКРЕКУ звинуватили у створенні умов для появи в ДНР власної енергосистеми
Славянская ТЭС, входящая в состав Донбассэнерго
Фото: nik.dn.ua

Компанія "Донбасенерго" може збанкрутувати і розпустити персонал двох ТЕС через рішення Нацкомісії з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКУ), призупинивши розрахунки з виробниками електроенергії, потужності яких тимчасово знаходяться на непідконтрольній державі території. Про це йдеться у статті видання "Дзеркало тижня. Україна".

У матеріалі наголошується, що постанова НКРЕКУ №158 забороняє оплачувати електроенергію, що поставляється в об'єднану енергосистему України Старобешівською ТЕС, яка є на сьогодні єдина структурна одиниця компанії "Донбасенерго", що реально працює і виробляє електроенергію, (на Слов'янській ТЕС тривають відновлювальні роботи після руйнувань, викликаних бойовими діями).

Ця постанова позбавляє "Донбасенерго" джерела фінансування закупівлі палива і сировини для виробництва електроенергії, відновлення пошкодженого унаслідок бойових дій устаткування, виконання інноваційних планів, виплати заробітної плати, і т. д.

"У цій ситуації "Донбасенерго" залишається лише оголосити себе банкрутом, загасити Старобешівську ТЕС і розпустити персонал обох станцій і співробітників інших підрозділів компанії. Ось тільки наслідки цього недалекоглядного кроку передбачити не дуже важко. Реально Старобешівська станція забезпечує електроенергією майже половину Донбасу і, насамперед, саме окуповану його частину. Тому можна не сумніватися, що з моменту зникнення електрики в Донецьку і околицях і до появи на станції представників ДНР пройде менш ніж година. Після чого піде перезапуск енергоблоків ТЕС - для цього теж потрібно менш ніж добу. З моменту ж примусового запуску електростанції України може забути про те, що у неї була Старобешівська ТЕС (25% + 1 акція ПАТ "Донбасенерго" належить Фонду держмайна України)", - повідомляє автор статті.

Таким чином, підкреслює він, до втілення мрії ДНР про власну енергосистему залишиться не так багато часу: постанова НКРЕКУ діє з 2 лютого. І "Донбасенерго" явно не протримається без розрахунків за відпущену в енергосистему України електроенергію", - зазначає видання.

Також наголошується, що з юридичної точки зору постанова №158 не витримує жодної критики. І закон "Про електроенергетику", та Інструкція про порядок використання коштів Оптового ринку визначають обов'язкове здійснення оплати виробникам проданої електричної енергії на підставі та згідно з умовами двосторонніх договорів.

"Однак нелогічність і навіть якась парадоксальність появи цієї постанови дає нам всім гарний привід як слід задуматися про причини появи з-під пера державних чиновників таких постанов. НКРЕКУ і Міністерство енергетики ухвалили рішення, що не відповідає ні інтересам країни, ні інтересам економіки та бізнесу, ні навіть своїм власним інтересам. Якщо, звичайно, розглядати інтереси міністерства як органу управління державною економікою", - зазначає автор статті.

Як повідомлялося, 13 лютого 2015 року Окружний адміністративний суд Києва розглянув позов ПАТ "Донбасенерго" і призупинив застосування постанови НКРЕКУ №158 від 2 лютого 2015 року про розрахунки з енергогенерацією в зоні АТО щодо ПАТ "Донбасенерго". Рішення суду діятиме до закінчення розгляду справи по суті.

До складу ПАТ "Донбасенерго" входять 6 структурних одиниць і 2 електростанції (Старобешівська та Слов'янська ТЕС) сумарною встановленою потужністю 2855 МВт.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" 21 серпня 2013 року перемогло в конкурсі з приватизації 60.773% акцій "Донбасенерго". Ще 25% акцій генкомпанії належить Фонду державного майна України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram