ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив скасувати індикативний курс гривні (оновлено)

Офіційні ціни на долар зроблять відповідними реальним

НБУ вирішив скасувати індикативний курс гривні (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Національний банк вирішив скасувати індикативний курс на міжбанку і відмовитися від проведення валютних аукціонів. Про це "Українські новини" повідомив один з учасників ринку із посиланням на заяви, зроблені на сьогоднішній нараді НБУ з банкірами.

"З четверга індикатив скасують. За фактом курс відпустять до рівня, коли він буде рівноважним", - сказав він.

"Голландські" валютні аукціони, які планували як заміну нинішнім, не були схвалені Міжнародним валютним фондом і проводитися не будуть, додав він.

Оновлення. Інформацію про перехід до єдиного курсу підтвердила також прес-служба НБУ в фейсбуці. "Ми виступаємо за прозору політику курсоутворення і перехід до ринкових механізмів курсоутворення. Також ми хочемо, щоб на ринку був єдиний і ефективний курс. Головним у впровадженні монетарної політики регулятора є продовження використання системи гнучкого обмінного курсу", - цитують у повідомленні голову НБУ Валерію Гонтареву .

При цьому вона підкреслила, що регулятор не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися до них у будь-який момент, якщо для цього будуть передумови.

Індикативний курс гривні з'явився у вересні минулого року. Він був орієнтиром, який банки можуть враховувати, здійснюючи операції на міжбанку. Індикативна ціна валюти - це ціна, яка формується на підставі цін на міжбанківському валютному ринку, але не самим ринком.

Тож міжбанківські котирування виявилися прив'язаними до цього індикативного курсу, а офіційний курс, який розраховується на підставі середньозваженого курсу на міжбанку, став дуже далеким від реальних цін на ринку, в тому числі на чорному.

Сьогодні офіційний курс - на рівні 16,15 грн/дол., на чорному ринку - приблизно 20,60 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram