ГоловнаЕкономікаБізнес

У США порушили справу на олігарха з найближчого оточення Путіна

Прокурори вивчають угоди Gunvor Group про перепродаж нафти

У США порушили справу на олігарха з найближчого оточення Путіна
Геннадий Тимченко
Фото: www.forbes.ru

Прокуратура та міністерство юстиції США почали розслідування проти російського олігарха Геннадія Тимченка - близького друга президента РФ.

Слідчі підозрюють, що він міг проводити через фінансову систему США кошти, нібито пов'язані з корупційними оборудками в Росії, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела, знайомі з перебігом розслідування.

Зокрема, прокурори вивчають угоди Gunvor Group, частина акцій якої належала Тимченкові, про перепродаж нафти від державної компанії "Роснефть" третім особам, заявила виданню особа, знайома з перебігом розслідування. Слідство також попросило надати дані про закупівельні ціни на сировину, які встановлювала Gunvor.

Йдеться про угоди, які були укладені ще до того, як проти Тимченка запровадили санкції США. Розслідування ведеться в рамках "Ініціативи повернення викрадених активів" (Kleptocracy Asset Recovery Initiative). Початок їй поклали 2010 року, проте до цього об'єктами розслідувань ставали підприємці та посадовці з Африки і Близького Сходу. Нинішнє розслідування - перше, в якому вивчають діяльність компанії з Росії.

Справу досліджує офіс прокурора США зі східного округу штату Нью-Йорк.

20 березня Геннадія Тимченка включили в санкційні списки США. Як пояснював мінфін США, Тимченко потрапив у ці списки через те, що його діяльність у сфері енергоносіїв "безпосередньо пов'язана з Путіним". Напередодні оголошення списку санкцій Геннадій Тимченко продав свою частку в нафтотрейдері Gunvor виконавчому директорові компанії Торбйорну Торнквісту в рамках "плану дій за непередбачуваних обставин".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram