ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит платіжного балансу в Україні став найменшим за останні 3 роки

Експорт товарів знизився на 6,5% у річному вимірі

Дефіцит платіжного балансу в Україні став найменшим за останні 3 роки
Фото: Макс Левин

Дефіцит вільного платіжного балансу в Україні у II кварталі 2014 року був найменшим з 2011 року ($1,1 млрд) і становив $5 млн.

Про це йдеться в повідомленні НБУ. Скорочення дефіциту платіжного балансу, зазначено у звіті Нацбанку, стало можливим унаслідок девальвації національної валюти і зниження внутрішнього попиту. 

Девальвація гривні та зниження економічної активності натомість обернулися тим, що темпи падіння імпорту перевищили темпи скорочення експорту.

Сальдо фінансового та капітального рахунків ($1,1 млрд) стало позитивним завдяки залученням державного сектору і скороченню обсягів готівкової валюти поза банками. Унаслідок цього дефіцит рахунку поточних операцій зменшився до 1,1 млрд доларів (у II кварталі 2013 року - $2,3 млрд).

Як наголошено, експорт товарів знизився на 6,5% у річному вимірі (до $14,9 млрд) внаслідок слабкого зовнішнього попиту і зниження промислового виробництва через загострення ситуації на сході України.

"Падіння відбулося і внаслідок зменшення фізичних обсягів постачань (на 2%), і через зниження цін (на 4%)", - повідомляє регулятор.

Згідно з даними, сальдо рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій у II кварталі 2014 знову стало позитивним - 1,1 млрд доларів.

Профіцит перед цим було забезпечено залученнями державного сектору за єврооблігаціями і надходженням кредитів від міжнародних фінансових організацій.

Крім того, зниження девальваційних очікувань економічних суб'єктів зумовило скорочення обсягів готівкової валюти поза банками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram