ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева виступила за скасування пенсійного збору на обмін валют

Банкіри заявили про невигідність торгів на міжбанку

Гонтарева виступила за скасування пенсійного збору на обмін валют
Фото: Макс Левин

Глава Національного банку Валерія Гонтарева вважає, що потрібно скасувати 0,5%-вий збір до Пенсійного фонду з операцій з купівлі валюти.

Про це вона сказала під час круглого столу, повідомляє кореспондент LB.ua.

У своєму виступі Гонтарева зазначила, що в Україні дуже невеликий і незбалансований ринок валюти. "Середній рівень торгів 200-300 млн доларів на день. Це непристойно мало для 42-мільйонної країни. І це переважно наші експортери та імпортери... Технічне функціонування нашого ринку не відповідає уявленням про гнучкий курс", - сказала вона, нагадавши, що в першому кварталі обсяг торгів перевищував мільярд на добу.

Після цього взяв слово заступник голови Сітібанку Владислав Сочинський. "Чому впали обсяги? Тому що податок на купівлю валюти - 0,5%. Тобто щоб купити валюту по 12, треба заплатити 12,06. Платять всі, не тільки кінцеві покупці. А ще й банки, які торгують між собою. Так розгойдується курс. на міжбанку торгують одиниці банків. Операційні витрати на такі операції позбавляють сенсу ці операції", - сказав він.

Банкір вважає, що є сенс скасувати пенсійний збір і брати податок тільки з кінцевого покупця - імпортерів.

Гонтарева відповіла, що згодна з цією пропозицією, але зазначила, що уряд на такий крок не йде, оскільки боїться втратити гроші в бюджет.

Нагадаємо, у 2013 році банки продали громадянам валюти на $19,2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram