ГоловнаЕкономікаФінанси

На міжбанку росте курс валюти, НБУ вийшов з інтервенціями

Долар дістався до позначки 13 гривень

На міжбанку росте курс валюти, НБУ вийшов з інтервенціями
Фото: finforum.org

Національний банк України в понеділок утретє за останні п'ять торгових днів вийшов на міжбанківський валютний ринок з двосторонніми котируваннями, щоб зупинити падіння гривні.

Як повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" учасники ринку, НБУ заявив про котирування: купівля - 12,606756 грн/$1 (офіційний курс), продаж - 12,70 грн/$1, що дозволило утримати гривню від падіння нижче від позначки 13 грн/$1.

Незважаючи на таку заяву Нацбанку, національна валюта на міжбанку зараз котирується дешевше - 12,8-12,99 грн/$1 порівняно з 12,60-12,90 грн/$1 на відкриття в понеділок і 12,55-12,70 грн/$1 на закриття в п'ятницю.

Як повідомляли, Нацбанк 5 серпня вперше після тривалої перерви вийшов на ринок із двосторонніми котируваннями 11,93/12,26 грн/$1, щоб зупинити падіння гривні, але 8 серпня змушений був повторити спробу вже на рівні 12,45/12,60 грн/$1.

Голова НБУ Валерія Гонтарева в п'ятницю пояснила події на ринку реакцією на напруження ситуації на Донбасі. Вона підкреслила, що фундаментальних підстав для такого здешевлення гривні немає, навпаки, з урахуванням девальвації і поточного стану платіжного балансу національна валюта повинна зміцнюватися.

"Ми не будемо пасивними учасниками, будемо гасити панічні настрої", - сказала Гонтарева.

Вона зазначила, що Нацбанк може повернутися до адміністративних обмежень, аби стримати падіння гривні, проте висловила сподівання, що цього разу вдасться уникнути такого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram