ГоловнаЕкономікаБізнес

Невідомий інвестор скупив 27% шведської агрокомпанії з активами в Україні

Покупець може бути пов'язаний з російським "Продимексом"

Невідомий інвестор скупив 27% шведської агрокомпанії з активами в Україні
Фото: mriya.net

Шведський агрохолдинг "Агрокультура", землі котрого є в Україні й Росії, заявив, що його акції поза ринком скуповує невідома компанія.

Як повідомляють "Ведомости" з посиланням на представників компанії, з 2007 року цінні папери "Агрокультури" торгуються на Стокгольмській біржі, проте за останні три тижні хтось викупив поза ринком 26,8% акцій, що належали фондам Hunter Hall, Schroders і Two Eye Fund Ltd.

За відомостями "Агрокультура", покупцем її акцій став офшор Steenord Ltd. (Британські Віргінські острови). Якщо всі пакети продано одній структурі, це робить її найбільшим власником акцій агрохолдингу. Зараз частка Steenord сягає вже 27,5%, а за шведськими законами акціонер, який зібрав 30%, зобов'язаний зробити іншим власникам пропозицію про викуп усього бізнесу.

"Агрокультура" підозрює, що за недружнім скуповуванням цінних паперів може стояти російський агрохолдинг "Продимекс" (або його інвестор), який активно інвестує в землі поряд з російськими активами "Агрокультури". У російській компанії наполягають, що вони тут ні до чого.

Тим часом шведи терміново скликають позачергові збори акціонерів, щоб випустити додаткові акції і так розмити пакет Steenord, збільшивши частку тих власників, які на боці менеджменту. Втім, зробити це буде складно, оскільки новий акціонер може заблокувати рішення про додаткову емісію або зажадати право на придбання пакета, щонайменше пропорційного своїй частці.

"Продимекс" контрольований російським мультимільйонером Ігорем Худокормовим (172 місце в російському рейтингу мільйонерів за версією Forbes). Цей холдинг є лідером цукрового ринку Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram