ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк позичить Україні $300 млн на соцпідтримку населення

Позику візьмуть на 18 років із 5-річним пільговим періодом

Світовий банк позичить Україні $300 млн на соцпідтримку населення
Фото: ppblog.ru

Між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку підписано Угоду про позику на 300 млн дол. США для реалізації проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", повідомляє УНІАН.

Від України угоду підписав міністр фінансів України Олександр Шлапак, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

Позику візьмуть на 18 років із 5-річним пільговим періодом. Відсоткова ставка дорівнюватиме до 1%. Позику взято для розширення адресної програми соціальної допомоги найбільш вразливим і соціально найменш захищеним групам населення. Проект допоможе розширити програму державної соціальної допомоги (забезпечення гарантованого мінімуму) тим громадянам, які найбільше потребують її.

Очікується, що розширення програми державної соціальної допомоги виведе з абсолютної бідності близько 542 600 осіб. У рамках проекту запровадять заходи, щоб залучити до зайнятості непрацюючих працездатних одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, аби допомогти цим сім'ям перейти від отримання соціальних виплат до працевлаштування й економічної незалежності. Також вводитимуть заходи, спрямовані на підвищення ефективності адміністрування соціальних виплат і послуг за підтримки національної інформаційної системи управління.

Проект охоплює всі місцеві відділення соціального захисту (756 од.), які підпорядковуються Міністерству соціальної політики України. В рамках проекту будуть здійснювати заходи для розробки, створення і впровадження механізмів зменшення кількості помилок і випадків шахрайства в системі соціальної допомоги. Передбачено, що за кошти позики буде вдосконалено інформаційно-аналітичну систему соціального захисту населення, яка функціонуватиме на основі веб-технологій. Зокрема, створять локальну мережу для майже 738 центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, 744 служб для дітей, 324 інтернатів, 216 центрів реабілітації дітей-інвалідів і 98 центрів для бездомних.

Крім того, проект підтримає розвиток сімейних форм опіки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, а також дітей з обмеженими можливостями, які виховуються в інтернатних закладах. Таким чином, близько 35 тисяч дітей з обмеженими можливостями у віці до 18 років і 13 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, отримають зиск від реалізації цього проекту. Цей новий проект розрахований на 6 років і є частиною загальної допомоги, яку надає група Світового банку Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram