ГоловнаЕкономікаДержава

Соколовський не вірить, що реверс газу відновиться

Колишній чиновник очікує обмежень на видобуток сланцевого газу.

Соколовський не вірить, що реверс газу відновиться
Фото: Макс Левин

Відмовившись від реверсу палива з Європи, Україна знову залишилася без реальної альтернативи російському газу і можливості тиснути на "Газпром".

Про це пише колишній уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський у блозі на LB.ua.

"Очевидно, щоб зберегти обличчя, міністр говорить про призупинення, а не зупинку постачання газу. Мовляв, будь-якої миті реверс відновимо. Але це не відповідає дійсності", - зазначив колишній чиновник.

На його думку, наступним кроком України може стати введення обмежень на видобуток сланцевого газу. "Адже "Газпром" уже давно вельми критично ставиться до "сланцевого" конкурента. І, вочевидь, він не дозволить буріння на території нашої держави, яку він знову вважає своєю", - заявив Соколовський.

Нагадаємо, імпортні поставки газу з Європи були розпочаті в листопаді 2012 року для диверсифікації закупівель, а також через дорожнечу російського палива. Їх здійснювали у двох напрямках: польському ("Нафтогаз", ДТЕК) і угорському (ВЕТЕК, ДТЕК). 2013 року Україна імпортувала з Європи в реверсному режимі близько 2 млрд куб. м природного газу, але із січня постачання припинилися.

Зараз біржові ціни, за якими Україна купувала газ у Європі, набагато перевищують ціну, закладену в контракті з "Газпромом" ($268,5 за тисячу кубометрів на перший квартал).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram