ГоловнаЕкономікаДержава

Посол Росії назвав перешкоду для створення газового консорціуму

"Газпром" не має наміру реструктуризувати свій бізнес в Україні.

Посол Росії назвав перешкоду для створення газового консорціуму
Фото: www.kommersant.ru

Створенню газового консорціуму з управління ГТС України перешкоджає участь країни в Енергетичному співтоваристві.

Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов журналістам.

"Створення такого консорціуму підрозумовує врегулювання питання, пов'язаного з тими обмеженнями, які містяться в так званих другому і третьому енергопакетах, які не дають можливості "Газпрому" бути учасником цього газового консорціуму без якоїсь внутрішньої реструктуризації, що для російської сторони є неприйнятним", - пояснив він.

Також посол зазначив, що якщо Україна хоче вирішити питання про ціну газу шляхом створення консорціуму, то їй необхідно ліквідувати ці перешкоди.

"Якщо Україна хоче вирішити питання про вартість газу, використовуючи ідею створення газового консорціуму, то, очевидно, потрібно усунути ті перешкоди, які цьому заважатимуть", - сказав Зурабов.

Посол РФ не виключив, що для вирішення питання про зниження ціни на газ для України буде знайдена інша схема. "Можливо, буде знайдена інша схема, за якої питання, що мають відношення до ціни на газ для України, можуть бути з урахуванням українських інтересів вирішені позитивно", - сказав Зурабов.

Нагадаємо, раніше Росія запропонувала Молдові знижку на газ за умови, якщо країна відмовиться від членства в Енергетичному співтоваристві.

Угода про Енергетичне співтовариство була підписана у жовтні 2005 року. На сьогодні до неї приєдналися 15 країн Європейського Союзу, вісім держав Південної і Східної Європи - Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Молдова, Сербія, Хорватія, Чорногорія, Україна, а також Косово. Вірменія, Грузія, Норвегія і Туреччина мають статус спостерігачів.

Договір було підписано для поширення досвіду енергоринку ЄС на країни-сусіди та забезпечення безпеки поставок енергоресурсів. Участь в угоді передбачає гармонізацію законодавчої бази до стандартів Євросоюзу, у тому числі впровадження Другого і Третього енергопакетів.

Ці пакети передбачають фактичну заборону енергетичним компаніям одночасно і продавати, і транспортувати газ, що зараз саме і робить "Газпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram