ГоловнаЕкономікаДержава

У "Газпромі" сподіваються на взаємовигідне рішення щодо ГТС

Цінність ГТС залежить від обсягу транзиту нею, - Олександр Медведєв.

У "Газпромі" сподіваються на взаємовигідне рішення щодо ГТС
Фото: finobzor.com.ua

Заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв сподівається на взаємовигідне рішення стосовно управління газотранспортною системою України.

"Тема української ГТС у всіх на вустах. Сподіваюся, що економічний розум візьме гору і взаємовигідне рішення буде знайдено", - заявив він на прес-конференції в Москві.

Він зазначив, що "Газпром" давно підтримував ідею створення консорціуму з управління українською ГТС. За його словами, навіть було створено таку організацію, куди планували залучити німецьких, італійських і французьких партнерів. "Тоді українська сторона, посилаючись на своє законодавство, відкинула такий варіант розвитку. Очевидно, що цінність цієї ГТС залежить від обсягу транзиту, що здійснюється через цю ГТС", - сказав Медведєв.

Він також зазначив, що його смішать заяви в ЗМІ про "потаємні думки РФ занапастити ГТС України". "Ми подали дуже гарний приклад, коли за два етапи стали власниками 100% ГТС Білорусі, і від цього виграла не тільки Білорусь, а й істотно, якщо не зовсім, ліквідовано транзитні ризики", - сказав заступник голови "Газпрому".

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що в переговорах про створення тристороннього газотранспортного консорціуму досягнуто значного прогресу.

Зараз Україна здійснює оцінку своєї ГТС, щоб справедливо розподілити частки в майбутньому консорціумі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram