ГоловнаЕкономікаДержава

Уряд багато робить для реального дерегулювання економіки, але зупинятися не можна, - експерти

Сергій Тігіпко розповів про плани влади у сфері дерегуляції.

Уряд багато робить для реального дерегулювання економіки, але зупинятися не можна, - експерти
Фото: Макс Левин

Уряд проводить багато рішень, пов'язаних із дерегулюванням економіки, проте для реального поліпшення інвестиційного клімату потрібно працювати далі. Такого висновку дійшла більшість учасників Конференції "Поліпшення умов ведення бізнесу - головний фактор створення конкурентоспроможної економіки", яка відбулася сьогодні в Києві.

Я переконаний, що державна політика дерегулювання призведе до того, що ми вийдемо на сучасні європейські стандарти надання послуг, у тому числі, і технічні стандарти, які є у світі

— Віктор Янукович, Президент України

Віце-прем'єр і заступник голови Партії регіонів Сергій Тігіпко перерахував основні кроки, які було вжито раніше, а також розповів про найближчі плани влади у сфері дерегуляції. Зокрема, спрощено процедуру відкриття бізнесу, отримання документів дозвільного характеру, значно скорочено перелік робіт, які підлягають ліцензуванню, зменшено перелік товарів і послуг, що підлягають обов'язковій сертифікації, створено мережу дозвільних центрів, спрощено процедури отримання дозволів на ведення будівництва.

У найближчих планах уряду - скорочення кількості податків, продовження дерегуляції на митниці, скорочення кількості платежів під час сплати єдиного соціального внеску та створення інституту бізнес-омбудсмена на базі створеної нещодавно Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Перший заступник голови цієї служби Олександр Потемков представив службу як новий орган: "Ми хочемо підійти до питань стосунків влади та бізнесу з нового чистого аркуша, не тягнути за собою вантаж минулих підходів і помилок".

За його словами, завдання служби впровадити ризик-орієнтований підхід, який передбачає різке скорочення кількості перевірок підприємств: "Уряд підтримав нашу ініціативу, згідно з якою працівниками органів нагляду та контролю заборонено зупиняти підприємство з малим і середнім ступенем ризику. Такі підприємства можуть зупинити тільки суди. Тільки підприємства великого ступеня ризику може зупинити комісія, що здійснює перевірку", - розповів Потемков.

На його думку, підхід влади до дерегуляції через створення принципово нового, "чистого, без гріхів" органу - єдино правильний: "Усі органи влади двома руками підтримують дерегуляцію, якщо йдеться про інші органи. А якщо мова про дерегуляцію їх діяльності, то вони говорять про національну безпеку", - упевнений Потемков.

Депутат від Партії регіонів і керівник групи радників Комітету економічних реформ при Президентові України Ірина Горіна впевнена, що сьогодні влада багато робить для дерегуляції, але сподівається, що в парламенті, який буде сформовано після виборів, ці рішення ухвалюватимуть швидше.

"Я сподіваюся, що багато правильних законів ми зможемо затвердити ще під час цієї сесії, але я також сподіваюся і на новий парламент. Там будуть оновлення, прийдуть люди, які краще розуміються на економіці та знають, як це важливо".

Тим не менш, Горіна впевнена, що за два роки в цьому напрямі зроблено більше, ніж за всі попередні роки: "Слава Богу, що зараз при владі, і на доволі високих посадах, є такі люди, як Сергій Тігіпко, Валерій Хорошковський, Петро Порошенко - це люди, які не з чуток знають усі проблеми в бізнесі. Тому та робота, яку нині ведуть в уряді та в парламенті, -  насичена, і за два роки було реально дуже багато зроблено", вважає народний депутат.

"Не всі результати нас влаштовують. Але в дерегуляції головне - не зупинятися. Упевнений, що кількість ініціатив, які ми проводимо через уряд і Верховну Раду, дуже скоро перейде в якість, і ми все ж отримаємо відчутні зрушення у поліпшенні інвестиційного клімату", - переконаний Сергій Тігіпко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram