ГоловнаЕкономікаФінанси

Курс гривні до листопада не перевищить 8,2 грн/дол, - прогноз

Що буде після виборів - сказати складно.

Курс гривні до листопада не перевищить 8,2 грн/дол, - прогноз
Фото: Макс Левин

Курс гривні до листопада буде не вище 8,2 грн/дол., але тенденції в економіці для гривні несприятливі. Таку думку в коментарі LB.ua Олексій Капустинський, радник гендиректора рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".

"Негативне сальдо платіжного балансу зростає впродовж усього поточного року. Близько 12 місяців спостерігається стійка загальна тенденція зменшення обсягу міжнародних резервів. Не найвдаліша кон'юнктура на міжнародних сировинних ринках. Негативні настрої людей, що підсилює попит на валюту в останні місяці. Невпевненість і стагнація на фінансовому секторі. Перспектива активізації співпраці з МВФ лише наступного року ... Список можна продовжувати", - зазначив він.

Ви бачите, що вже 2,5 року курс гривні залишається стабільним. Він буде стабільним і до виборів, залишиться стабільним і після виборів, тому що ми вирішуємо питання виходячи не з виборов, а з розвитку економіки

— Микола Азаров, прем'єр України

На його думку, зростання курсу гривні нині стримують із політичних причин. "Правлячій партії девальвація саме зараз зовсім не потрібна. Як буде після виборів - сказати складно. Четвертий квартал має всі підстави бути значно складнішим, аніж нинішній", - вважає експерт.

Він прогнозує, що курс гривні до листопада утримається на рівні не більше, ніж  8,2 грн/дол., після чого піде вгору. "Діапазон можливого зростання великий і залежатиме від конкретних тенденцій серпня-жовтня", - вважає Капустинський.

Нагадаємо, в Національному банку, навпаки, вважають, що для знецінення гривні економічних підстав немає. За словами Сергія Корабліна, директора департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ, за вісім місяців поточного року чистий приплив валюти в Україну перевищив $10 млрд. Окрім цього, в країні більше року спостерігають тенденцію до зниження темпів інфляції. І по-третє, в країні зростає економіка - за квітень-липень ВВП країни збільшився на 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram